Teorii stabilite după necesitate

Noutățile de top ale oricărui site, începînd cu status-urile din facebook, pînă la background-urile de la mail.ru: politică. Comentarii de tot genul și cît mai mult atac. Platforme bazate pe acuzații reciproce. Corupție starting with nota de BAC, ocuparea camerelor în căminele studențești, posturile de muncă…. pînă la puterea de stat. Crește importanța rezulatatului, cresc banii în joc. Iar vorbele în jurul acestor teme devin tot mai populare și fiecare își expune părerea ca o analiză și prognoză a celui mai experimentat și profesional expert. Atîtea prostii în societate… atîta degradare, încît încep a crede că dictatura sănătoasă e unica modalitate care poate scoate țara din stupiditate.

pictura_img.php

Cea mai mare anomalie e faptul că cei care afirmă că abordează idei similare și sunt împotriva aceluiași regim, fără să spun pe nume, ar trebui să-și unească puterile pentru un POPOR, pentru un scop, dar… se vede că în careva direcții ideile nu se suprapun. Mai bine zis pentru că posturile de frunte nu pot fi dublate (sau triplate).  Asta i-ar împăca pe toți. Asta vorbește de mult egoism. Fiecare crede că e persoana care, dacă nu s-ar fi născut, toată lumea s-ar întreba: ”De ce, Doamne, de ce?”.

pictura_img.php (1)

Este o raritate și, în același timp, o fericire să mai dai astăzi de cîte un site în care nimeni nimica nu spune despre politică, despre cine-i mai mare și mai tare… Pur și simplu enjoy… Mă gîndesc că, probabil, chiar și pictorii au mii de gînduri, chiar și politice, atunci cînd lucrează, pentru că știu cum e cînd ai pensula în mînă și cît de mult depinde de dispoziție culoarea și forma care se naște. Depinde de colegul de alături, depinde de împrejurare și de trecut. Pentru că ”trecut” – e ceea ce are fiecare din noi… ireproșabil și ceea la ce revine în mod firesc.

pictura_img.php (3)

”Viața este ceea ce ți se întîmplă în timp ce ești ocupat să faci alte planuri.” /John Lennon/. Și adevăratele valori care există în viață nu sunt valori de trecere, ci valori-rădăcini. Dacă ne-am imagina pentru cîteva clipe, rînd pe rînd, că am putea pierde persoanele, lucrurile pe care zilnic le atingem, care ar mai fi rostul nostru? Și-mi vine să spun că omul este cea mai egoistă ființă care există pe pămînt! Pentru că-și caută fericirea. O caută pe a sa, toată viața, nu e pe a altora. Asta deja are tangență și cu politică, pentru că ”acolo” sensul e același, doar că fericirea are altă formă, mai materializată. Dacă omul ar fi avut mai puțin egoism, totul ar fi fost altfel… Nu troc-uit după cursurile stabilite de unul dintre participanții la schimb.

pictura_img.php (2)

Societatea actuală e o societate de interese personale. Aprecieri și deprecieri (sentimente, case, loturi de pămînt, companii, aur, argint, bani). Toate subiective. Probabil doar matematica are unoeri obiectivitate. Doar uneori, pentru că depinde de cel care rezolvă și de cel ce stabilește teoriile… Pentru că teoriile le stabilim, ca și principiile, pentru ca să avem un careva folos de la asta. Pentru ca să devenim mai protejați, pentru ca să putem explica rezultatele. Indiferent de complexitatea calculelor… Independența – nuștiu unde mai există, pentru că nimeni nu e independent și liber, toți depind de egoismul propriu, de dorințele proprii, de visele din copilărie.

pictura_img.php (5)

Cît de straniu mi-a fost să citesc cuvintele unui ”expert in psihologie” care spunea că pentru a depăși pragul de egoism excesiv, pentru ca să nu mai credem că noi suntem centrul universului, în jurul căruia toți și toate se rotesc, trebuie să realizăm că noi avem nevoie de alții. Probabil, acest psiholog este un egoist cu mult mai mare decît potențialul de cititori cărora le-a fost dedicată lucrarea. Dacă consideri că ai nevoie de cei din jur, nu înseamnă oare asta că știi că cei din jur pot face multe lucruri pentru tine și că îi poți folosi în acest scop? Nu ar fi oare mai omenește și creștinește (pînă la urmă) să crezi că tu poți face ceva pentru cei din jur? Tu poți să dai ceva din tine, din bucata ta a EU-lui care strigă de dragoste de sine? Nu e vorba de a călca peste principii în numele societății, pentru că societatea e departe de a fi una ideală, e vorba doar de încetinire, cel puțin, al animalicului instinct de prădător, de acăpărător. Azi m-am săturat de politică.

Advertisements

2 comments

 1. Vitalie Rotaru · · Reply

  Mii interesant citi ani ai?
  Aici in mare parte sunt ginduri de adolescent care nu este inteles de restul lumii.

  P.S.

  Saituri apolitice sunt o multime de, important e sa stii sa le cauti.

  Like

 2. Vitalie,

  vezi in CV citi ani am (21) 🙂 Iar de razvratire mai ca fiecare persoana are nevoie la un anumit moment, indiferent de virsta sau perceptii.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: