Păcatele religiei…

Nu sunt pro-religie, cu toate că afirm că sunt creștin-ortodoxă. Pur și simplu cred că Dumnezeu există în forma în108043maximcare nimeni nu a explicat-o. După cîteva ”search-uri” pe net (asta fără ca să mai fac link dintre politică și biserică), am găsit și careva ”momente” interesante… și suficient de relevante.

Mai rar se întîmplă ca religia să aibă motiv pentru a roși. Dar: scandaluri sexuale în mănăstire?! O călugăriţă bătrână vorbeşte despre cele văzute în cei treizeci de ani petrecuţi în mănăstire: viol, homosexualitate, tortură, sinucidere şi crimă: “Tortura psihică ajunsese de nesuportat. M-au acuzat că am probleme psihice, chiar m-au trimis la psihiatru. Multe dintre călugăriţe urmează tratament impus de ordin, dar le e prea frică să se opună. Biserica e o fortăreaţă formidabilă”.

Anul trecut, o călugăriţă novice de 23 de ani s-a sinucis lăsând un bilet în care spunea că a fost hărţuită de Maica Superioară, iar rapoartele indică faptul că acesta nu este singurul caz de sinucidere, ci că au existat mai multe.

În plus, în noiembrie 2008 poliţia din Kerala a arestat doi preoţi şi o călugăriţă în legătură cu asasinarea surorii Abhaya din 1992, care a făcut “multă vâlvă”.

Scaunul de interogare

Biserica catolică a fost cea care, în antichitate, folosea metode de tortură. Sinistra metodă numită scaunul de interogare a cunoscut celebritatea în Europa medievală, atunci cînd era folosită, în special, împotriva femeilor acuzate de vrăjitorie sau de adulter. Scaunul metalic pe care erau imobilizați acuzații era prevazut cu sute de ace menite să străpungă pielea fără a produce, însă, răni letale. Ca și cum nu era suficient, sub acesta se aprindea focul, foc ce era menținut pînă cînd scaunul devenea incandescent. Puținele victime care supraviețuiau acestui supliciu sufereau traume ireversibile care, de cele mai multe ori, duceau la moartea celui torturat in maxim doi ani.

Metoda preliminară a torturii propriu-zise, curățarea sufletului avea la bază o credință larg răspîndită în țările catolice, aceea că sufletul vinovatului putea fi spălat de păcate dacă acuzatul era silit sa înghită apa clocotită sau cărbuni încinși. În situația în care condamnatul supraviețuia încercării, judecatorii puteau accede către următoarele etape ale procesului de acuzare.

Una dintre cele mai sinistre invenții ale Evului Mediu a fost, cu siguranță, tăierea condamnaților de vii cu fierăstrăul. Mai mult, victimele erau legate cu capul în jos, ideea torturii fiind ca acestea sa supraviețuiasca și să fie conștiente cît mai mult timp, fapt ce era posibil datorită sîngelui care continua să oxigeneze creierul acuzaților. În ciuda durerilor care trebuie să fi fost atroce, un condamnat supus unei astfel de torturi putea rezista pînă în momentul în care fierăstrăul îi atingea toracele.

Chestiile astea mi-au întemeiat și mai mult părerea că există o mare diferență între cum Dumnezeu e și cum oamenii cred că Dumnezeu ar putea fi.

Advertisements

10 comments

 1. Da, este adevarat de cele spuse, din cauza nedreptatilor din catolicism in 1054 prin evenimentul numit Marea Schisma, s-a impartit crestinismul in doua mari ramuri: catolicismul si ortodoxismul. In sa de cele mai multe ori religia urmareste mscopuri politice, sau mai bine zis ii aserveste pe politicieni, iar acestia in cele din urma pe masoni(care la rindul lor sint satanisti), apropo de masoni, Papa Ioan Paul al II-lea la fel a fost mason, deci iata si religia. Eu cel mai mult am ramas socat cind biserica nu a sarit sa apere drepturile tinerilor torturati dupa 7 aprilie, iar imediat dupa asta mitropolitul Vladimir facea agitatie pentru partidul comunistilor, stranie legatura, niciodata nu m-am gindit ca poate sa fie vre-o legatura strinsa intre fetele bisericesti si comi.
  O alta problema sunt sectele(baptistiii, iehovistii…), care in ultimul timp apar ca ciupercile dupa apa si care se dau mari religii, dar atrag doar suflete disperate, pentru a le spala creerii(metodele care le foloseste diavolul)- stranie legatura dintre metodele folosite si faptul ca ei afirma ca apartin lui Dumnezeu.
  Si mai sunt o serie de stranietati pe care le observ in ficare zi, ca probabil ar fi nevoie de un blog intreg dedicat acestei teme.

  Like

 2. Natalia Bejan · · Reply

  Ei, la sigur ca asa si este 🙂 Eu am auzit si reprosuri la acest articol. Persoana care, probabil, nu a avut curaj sa scrie pe net, dar sa spuna in fata a spus… ca nu am dreptul sa comndam religia. Iar eu nici nu o condamn, eu cred ca nu exista religii, ci politici. Nu exista secte, biserici – exista Dumnezeu si asta-i tot.

  Iar superstitiile, traditiile stupide(sorry, dar citeodata e intrecuta masura) – asta e deja prea iritant pentru a fi impus pe seama “dragostei fata de Dumnezeu”. Eu cred ca viata pe pamint e inutila fara existenta acestei fiinte superioare, dar nu cred ca prin repetarea acelorasi cuvinte de zeci de ori in rugaciuni invatate pe de rost poti manifesta respectul sau dragostea fara de cel ce a creat toate.

  Like

 3. Veceslav · · Reply

  Azi pentru prima data am citit blogul tau. Nu am avut ocazii sa simt atat de mult suflet in articole, majoritatea care le-am tot citit pe parcurs le numesc articole tehnice. Bravo. Sper ca numarul articolelor sa creasca.
  Am dorit sa imi expun opinia la cele scrise de Igor. Nu cred ca e mare deosebire intre toate religiile aparute din crestinism. Am un amic care e prieten cu Vladimir al nostru si mi-a povestit destule despre betiile si orgiile care se fac si la noi in tara. Faptul cum s-a implicat pe parcurs preotii nostri in campania electorala provoaca frisoane in intestine. Consider ca noua gvernare ar tebui sa interzica categoric orice alocari din buget pentru ei. Sunt mii de copii care i-au masa odata pe zi dar noi hranim niste comunisti lenosi.
  Regret Igor ca ai o opinie atat de gresita despre Martorii lui Iehova. Ii cunosc foarte bine si imi inspira respect. Cum a spus un scriitor vestit Crestinismul e foarte usor de realizat ca meserie ( vezi preotii)insa e foarte greu de realizat ca mod de trai. In anii 1948-1951 mii de familii de credinciosi din religia asta au fost deportati in Siberia si lasati in camp gol refuzand sa accepte sa slujeasca sovieticilor in schimb altii din alte religii s-au grabit sa faca comunistiilor pocloane. E trist ca Zinaida Grecianii si-a tradat parintii care fiind Martori au fost deportati si ei pentru refuzul categoric de al slavi pe Stalin. Uneori ca sa afirmi ceva e necesar doar sa te documentezi. Si inca ceva la baptisti si la toti cei care tu ii numesti secte exista o forma de disciplinare foarte eficienta: daca o persoana comite un pacat ia este excomunicata pana ce regreta pacatul si face schimbari. Daca sa-r aplica la ortodocsi chestia asta cred ca tara noastra demult nu ar mai fi o tara ortodoxa. Faptul ca pe parcursul anilor a tolerat atat pacatele proprii cat si a enoriasilor sai a dus la ceea ce avem in prezent -o biserca doar cu numele.

  Like

 4. Natalia Bejan · · Reply

  Salut, Veceslav!

  Multumesc pentru apreciere. Chestia e ca numarul mic de articole postate denota faptul ca nu pot scrie daca nu am si o inspiratie. Iar daca scriu, inseamna ca am ce spune 🙂

  La tema “religiilor”: probabil, existenta bisericilor si, in general, a termenului de religie, denota straduinta oamenilor aflati in cautarea unor refugii, atunci cind pacatuiesc. Din cauza asta prefer sa ma abtin in prezent a ma numi ortodoxa sau nu. Dar nu neg credinta mea in existenta lui Dumnezeu.

  Like

 5. Vitalie Rotaru · · Reply

  Come on.
  Cinstiti critici cred ca aberati prin generalizarea exceptiilor si critica canoanelor.
  Nu cred ca puteti numi o religie politica. O societate are nevoie atit de putere politica cit si de putere religioasa. Admit faptul ca si in rindurile slujitorilor lacasurilor sfinte se fac nelegiuiri si nu se respecta un mod ”sanatos religios” de viata. Sunt la curent ca cele mai perverse scene se fac uneori de catre slujitori si chiar de unii de rang inalt. Totusi ma mira faptul ca aveti tupeul sa identificati sfintele scripturi si reguli cu niste muribunzi(slujitori) care sunt de pe azi pe miine si care nu fac altceva decit sa isi realizeze instinctele animalice pe care le avem cu totii. De altfel vechiul testament e plin de ritualuri si masacre in numele lui Dumnezeu si al religiei, dar aceasta este o alta tema de discutie.
  Cred ca fiecare din noi ceva mai tirziu in viata ajunge la concluzia ca rugaciunea si cum sa reprosat,, repetarea a unor si aceleasi cuvinte” este benefica si fiecare din noi are nevoie de asa ceva. Slujitorii sau popii nu sunt decit instrumente care ne ajuta sa realizam rugaciunile noastre. Ei sunt intermediari ( slujitori, tranzistori) si nicidecum reprezentanti sfinti.
  Ne e necesar sa crezi in popa, acesta iti arata doar calea si directia in rest tu esti fata in fata cu Dumnezeu si cu tine.
  Ca sa fiu mai explicit, cred ca unii popi ar fi trebuit sa fie pusi la punct dar nu e necesar sa birfim religia si sa ne numim crestini-ortodoxi fara a inteleg sfintele scripturi si fara a intelege rosutul lacasurilor sfinte in viata noastra. Vreti sa fiti ascheti si agnostici? Poftim dar cei din urma in mare parte sunt oameni de stiinta care desigur ca o sfirsesc cam rau si in singuratate. :))))))))))

  Like

 6. Vitalie Rotaru · · Reply

  As dori sa ma refer si la scrisele lui Veceslav.
  Eu totusi sunt de parerea ca desi religia Ortodoxa este una toleranta si domoala fundamentele acesteia sunt bine pozitionate si ea are sa existe inca multe secole inainte.
  Religia Ortodoxa este una a suferintei si a mintuirii pe cind cele ale sectantilor in special ale Babptistilor nu reprezinta altceva dicit reguli de supravetuire int-un mediu. Le lipseste elementul supranatural si intim. Totul la ei e argumentat din perspectiva trebuintelor si nu a mintuirii si purificarii sufletului.
  Desi crezi ca la noi a ramas doar denumirea de bisirica ortodoxa, cred ca gresesti. Mergi duminca pe la marile biserici si vezi cita lume e acolo, mai ales la catedrala. Plus la care in toate raioanele lacasurile sfinte au devenit locuri de atractie pentru turisti. Eu observ la biserica din ce in ce mai mult tineret, in special fete frumoase si cochete :). Habar nu am de unde ai luat tu ca religia nu are importanta in tara noastra. Eu cred ca comparativ cu alte state in MD oamenii sunt foarte religiosi ( cel putin la nivel de canoane) si acest fapt merita respect si stima.

  P.S.

  ”Credinta ne va mintui” adica te va mintui 🙂

  Like

  1. Nu pun la indoiala credinta crestin-ortodoxa. Nu pun la indoiala nici faptul ca ea este diferita de celelalte religii prin apropiere de sufletesc si nu de necesitati. Dar, nu consider ca ea este suficient de toleranta, in prezent. Introducerea “cursului” de religie in scoli, este un argument in acest sens. Si nu il consider corect. Moldova – tara care pretinde ca vrea in UE, trebuie sa se si apropie de principiile acesteia, printre care: diversitate. Nu? Fiecare om (inclusiv copil) are dreptul la liberatea alegerii in acest sens. Iar impunerea unui curs care discrimineaza anumite grupuri sociale oricum nu e corect; spun asta chiar daca sunt “adepta” credintei crestine ortodoxe.

   Like

 7. Vitalie Rotaru · · Reply

  Mda.
  Eu cred ca noi avem atita libertate in MD ca ne cam saturam de ea deja. EU sunt cam sceptic vizavi de itegrarea in UE. Chiar de o sa fie viata nu cred sa se imbunatateasca cu ceva. O sa fie tot mai multe filtre si facerea banilor o sa fie din ce in ce mai dificila. Anume integrarea in UE o sa distuga valori ca: familia, prietenia adevarata, religia, grija fata de parinti etc.
  Cursurile in scoli sunt optionale si au ca scop explicarea religiei si nu impunerea ei.

  Like

  1. Atunci am gresit eu, auzisem noutatea din surse mai putin credibile deci…

   In cazul in care religia nu va fi obligatorie, e acceptabil. Cu toate ca as opta in asa caz mai mult de, cel putin, redenumire in: istoria religiilor, de exemplu.

   Like

 8. Vitalie Rotaru · · Reply

  Sau culturologie sau istoria artelor.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: