Patriotismul Economic

M-a intrigat expresia ”patriot economic”. Cine este patriot economic, mergînd la magazin va cumpăra bunuri fabricate de producătorii autohtoni. Efectele acestui proces sunt chiar nebănuite: consolidarea unui loc de muncă și crearea altuia nou, bani rămași în țară, conservarea unei identități economice naționale și multe altele.

În contextul globalizării, patriotismul economic nu mai este unul viabil. Rareori se găsesc produse fabricate doar într-o țară. Și mai rar găsești produse din țara ta, care să-ți placă.

Probabil, acest fenomen al patriotismului economic nu este nimic altceva (în zilele noastre) decît un protecționism egoist și necompetitiv. Iar țările care aleg această cale de dezvoltare (dacă există așa țări), nu prea au șanse să-și satisfacă consumul de pe piață. Dezvoltarea umană presupune, probabil, acest lucru: debarasarea de patriotism. Iar mai exact, anume patriotismul economic.

Advertisements

10 comments

 1. Vitalie Rotaru · · Reply

  Cred ca lumea deja a si uitat de patriotism si economic si cultural si politic.
  Desigur ca si la nivel semantic patriotismul economic este o aberatie alogica care nu are nici un punct de reper bine stabilit. La nivel practic acest tip parazitar de patriotism nici nu a existat cindv undeva decit a fost o mica incercare in USSR dar au esuat. Totusi au reusit sa puna un mic germene al acestuia.
  Eu nu cunosc nici o tara care a ales aceasta cale de dezvoltare, decit poate un pic China :), ei desigur ca au si de unde sa fie patrioti economici si Belorusia care incearca sa se conserveze dar nu prea le reuseste.
  Totodata Africa e plina de patriotism economic din motiv ca simplu nu exista o alegere. :))

  Like

  1. E si firesc sa fie imposibil unei tari din zilele noastre sa se tina scai de patriotism economic, pentru ca asta e protectionism indirect, dar cu acelasi efect final. Iar in lumea in care interdependentele dintre economii sunt la un nivel destul de avansat este chiar prostesc una ca asta sa fie.

   Like

  2. @ Vitalie Rotaru,

   Îți spune ceva doctrina Naționalismului Economic introdusă de F. List? Dar de Manoilescu ai auzit? dar conceptul protecționismului selectiv aplicat în prezent de UE îți spune ceva? reeșind din comentariul tău se pare că nu… înainte de a te angaja în discuții pe subiecte economice fii sigur că ești documentat adecvat.

   Like

 2. Vitalie Rotaru · · Reply

  Cred ca sunt lucruri evidente. Ma mira faptul de ce le abordezi? Voi ce discutati la ore asa ceva sau e o simpla presupunere?

  Like

  1. Si una, si alta. Discutam la ore: e mult spus, pentru ca profesorul doar arunca cuvinte. Unele “aruncaturi” din astea le mai “exploatez” acasa. Am vrut si am scris.

   Like

 3. Orice țară care renunță la acest protecționism economic ajunge cu economia distrusă, pentru că nu poate rezista presiunii corporațiilor internaționale.

  Renunțarea la produsele proprii deteriorează balanța economică a țării și scăderea producției, deci scăderea salariilor și a numărului locurilor de muncă, apoi la devalorizarea monedei naționale.

  Like

  1. Eu, în fine, nu cred că situația este într-atât de dramatică.

   Aceste corportații care vin în țară odată cu liberalizarea pieții, totuși solicită și forță de muncă națională, deci șomajul nu este o problema în fine.

   Producția locală nu dispare, ba se ajustează pieței, calității, standardelor. Rămân companiile puternice și capabile să țină piept concurenței.

   Like

   1. Oleg Burcă · ·

    natalia, vorbești prostii.
    cum poate Moș Vasile cu vaca lui să concureze cu corporațiile mari?

    Like

 4. Nici o tara dezvoltata nu traieste din laptele vacii lui “Mos Vasile”. Anume din cauza ca suntem inchisi intr-un teritoriu sarac si pustiu, nu avem acces catre o economie (si viata) mai buna.

  De tarani (ca mos Vasile, impotriva carora nu am absolut nimic), saraci, orfani, invalizi – trebuie sa se ocupe statul: UN STAT care sa stie ce face si cui ii permite sa intre pe teritoriul tarii. Ce fel de economie putem noi avea daca ne bazam pe companii nationale mici, corupte, vai de capul lor, care, deasupra sunt inca si CELE MAI SCUMPE si cu toate astea: falimenteaza?! Doar asta e pe piata carnii, de exemplu, nu? Cum se face ca carnea noastra e mai scumpa ca in tarile Europene? Avem dificit de vaci, porci? Sau lipsa de abilitati manageriale?

  Nu vad nici o prostie in ceea ce spun. Daca e, explica-mi si mie.

  Like

 5. unu' dintre multi · · Reply

  Scuze de deranj, am vazut acum insemnarile si comentariile legate de ele. Cu permisiunea participantilor, umila mea opinie e ca: o tara nu trebuie, nici nu se intampla, sa aiba deschidere 100%, si, atunci cand protectionismul nu a mai putut fi implementat intr-o singura tara, au aparut grupuri de state, care lucreaza mai mult sau mai putin autarhic, cel mai elocvent fiind UE. O tara are unele produse ale membrilor sai, stat sau particular, pe care trebuie sa le consume, fie in piata proprie, fie sa le vanda altora si, in schimbul lor, sa ia alte produse pe care sa le consume. Daca tara nu vinde extern, atunci trebuie sa vanda intern, iar asta nu se numeste protectionism. Japonia asa s-a ridicat: pe constiinta cetatenilor care au cumparat mai intai produse japoneze si pe constiinta producatorilor, care au asigurat maximum de calitate pentru produsele lor trimise, normal, mai intai spre piata interna, avand in vedere distanta si puterea de cumparare. E mai usor sa produci pentru cel de langa tine, apoi sa te extinzi, si e mai usor pt. consumator sa cumpere de langa el, decat sa fuga in exotice plaiuri. Comertul a aparut doar pt. ca intr-o tara nu existau deloc anumite produse, mai intai agricole, si pt. ca populatia acelei tari, vazandu-le si incercandu-le, a aderat la nevoia de a le avea si consuma in mod curent. Altfel, o populatie foarte conservatoare, ca cea islandeza, de exemplu, nu prea va importa multe lucruri in afara de cele strict trebuincioase. In acelasi timp, sporindu-si baza si capacitatea de productie peste limita consumului intern, vor incerca, cum si fac, sa exporte surplusul, cerand altora sa le deschida lor usa. E valabil pt. toate statele dezvoltate economic. Insa, cand li se cere sa deschida usa, cum le cere acum China, incep sa schimbe incet, dar sigur, regula jocului. Cu ce ? Nici ei nu prea mai stiu… Vor muncitori straini, da’ nu prea multi, ca bate la ochi, da’ vor standard inalt de viata, sa nu prea mai lucreze, ca le scartaie deja oasele… Apropo, despre someri, firma straina doar se foloseste volens-nolens de localnici, iar cand da de alt loc, asa de repede da cu ei de pamant, de nici n-ai vazut ! Asa incat, ei nu creeaza locuri de munca, ba chiar exploateaza, intrucat angajeaza mai putin personal decat necesar, umflandu-i fiecaruia norma de munca, tocmai prin presiuni si coruptie pt. ca autoritatile locale sa nu adopte standarde clare in privinta unor asemenea norme conforme cu o corecta evaluare a capacitatii medii de lucru. Asa apare surmenajul la munca. Cam asta e cu protectionismul si cu patriotismul economic. Multumesc pentru atentie.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: