Fiecare cu farfuria lui

De ce Dumnezeu a creat copacul cu “roada păcatului” în Eden?

Întrebarea asta azi mi-am pus-o nu din cauza că mă gîndeam la religie, ci din cauza că meditam asupra modului în care statele sunt guvernate. Venim toți din sclavie, feudalism, proprietate obștească și ne îndreptăm către privat, individual și liber. Asta e ceea ce își dorește fiecare persoană: cît mai multă libertate și cît mai puțină implicare din partea statului în viața lui privată. Plus la asta: diminuarea presiunilor legislative, fiscale, a discriminărilor de orice gen. Adică, excluderea regulilor de joc. Să nu existe limite, să nu existe strâmtori. Adică să nu existe nici un fel de ispite, nici un fel de copaci cu ”roada păcatului”.

Nu ar însemna acest lucru, prin analogie, faptul că oamenii se îndepărtează de spiritual și de Dumnezeu?

Ceea ce își dorește fiecare producător bun ( adică, competitiv) este să nu existe limite teritoriale, astfel ca piața de desfacere, prin economia la scară, să contribuie la diminuarea costurilor, mărirea veniturilor și, respectiv, și a profiturilor. Ceea ce își dorește fiecare consumator este să nu mai plătească nici un fel de taxe pe valoarea adăugată, să nu achite accize, să aibă acces mai liber la anumite bunuri pe care le ”ține sub presiunea sa” statul.

Partea reală a lucrurilor este că: bătrînii cer de la stat pensii, șomerii cer de la stat loc de muncă, orfanii cer de la stat orfelinate, bolnavii cer spitale, singuraticii cer tot de la stat aziluri. Părinții cer de la stat grădinițe și, totodată, salarii majorate și prețuri diminuate. Studenții cer burse mari și perioadă de studii mai mică. Infractorii cer iertarea păcatelor. Toți cer securitate, cer orașe fără cîini și sate iluminate. Cer drumuri reparate. Cer călătorii gratuite în transportul public și cetățenie Română!

Iar înapoi nimeni nu vrea să dea nimic. Nici credință. Nici smerenie. Nici omenie.

Advertisements

7 comments

 1. O intrebare retorica……….

  Like

  1. E întrebare retorică, însă, totuşi, pentru mine răspunsul este clar

   Like

 2. Vitalie Rotaru · · Reply

  Natalia tie pe semne ca tare iti prieste comunisumul Adica in perioada USSR era atita omenie si smerenie si tot de ce iti doresti tu sa aiba o natiune. Acum suntem in tranzitie, adica trecere, si fenomene de tip coruptie, indiferenta, salbaticie trebuie sa existe si vor mai exista putin in aceasta faza.
  Toti cer de la stat fiindca asa au fost educati si fiindca au tot dreptul sa ceara. Problema e ca nu stii sa cear corect si nu stiu cum sa controleze statul. Adica noi cerem ceva de la stat utilizind coruptia in loc de lege si controlam statul utilizind indiferenta in loc de audit personal si analiza a rapoartelor si darilor de seama de la conducatorii tarii.
  Adica noi avem tot dreptul sa cerem si tot prilejul sa cerem. Consider astfel din motiv ca prea multi bani si efort ii dam noi statului si inapoi nu primim mai nimic. Nici educatie gratuita, nici salarii asigurate, nici produse ieftine, nici colaborare economica cu alte state. Nimic, nimic folositor. Iar statul pe spinarea noastra tot continua sa ia imprumuturi. !!!!!!!!!!

  Like

  1. deja vad prea multa obraznicie in comentariile tale. Sorry.

   Mai intii imi spui ca pentru mine dragostea este asociata cu “time management”, iar apoi imi zici ca sunt comunista? hmmm…

   Ceea ce eu cred e ca este corect sa gasesti replici care sa provoace la discutie o persoana, dar nu este etic si nici corect sa faci concluzii grabite nestiind absolut nimic despre mine.

   Comenteaza-mi ideile, cuvintele, nu personalitatea!

   Like

  2. @ Vitalie Rotaru,

   crezi că singura alternativă a capitalismului, relațiilor de piață și a proprietății private este comunismul? Am impresia că gândești mult prea îngust pentru a te implica în asemenea discuții economice…

   ce relevanță are menționarea ta a URSS-ului la acest post?

   ai mentionat ”fenomene de tip coruptie, indiferenta, salbaticie trebuie sa existe si vor mai exista putin in aceasta faza.”… ești glumeț sau ce? să-ți amintesc de alte state care au trecut cu brio etapa de tranziție cu mult timp înaintea noastră?

   Like

 3. Vitalie Rotaru · · Reply

  Salut.
  Imi place reactia categorica si unilaterala de care dati dovada. Eu cred ca sunt si obraznic si glumet in masura in care aceste doua calitati se refera la radicalism si anarhism. Permitetimi sa va raspund la supararile Dvs. in ordinea in care ati fost nemultumit.
  Natalia:
  Nu te cunosc ca personalitate de aia si iti critic doar ideile si credintele tale, care de facto iti creaza si personalitatea. Comentariul fizavi de faptul ca tie iti prieste URSSul a fost facut din considerentul ca scrierea ta aduce a nostalgie si naivitate. Adica situatia de indiferenta spirituala pe care ai descriso da impresia de pierdere a identitatii nationale si de dorinta de a o recapata, un fel de nostalgie fata de atentia de care dadea dovada statul si cetatenii sai in trecut.

  Adrian:

  Cred ca si tu vorbest paradoxal. Nu poate exista capitalism si proprietate privata in timpul Comunismului clasic. In ceia ce se refera la relatii de piata cred ca ele au existat in pofida oricarei forme de guvernare.
  Consider ca natiunea Moldava este in perioada de soc si perdere a identitatii nationale si mai ales a celei culturale. M-am referit la URSS din simplu motiv ca acesta este unicul exemplu de guvernare pe care l-am simtit cu adevarat pe piele noastra si in spiritul caruia am si fost educati.
  In general m-am referit la maturitate ca stat si ca natiune. Suntem in faza de stat copil. Adica nu prea stim cum si ce sa facem si avem un sir de probleme si tot timpul ii intrebam ba pe U.E. ba pe Rusia ce ar trebui sa facem si cum ar trebui sa guvernam?
  Exemplu altor state nu este relevant si pentru Moldova. Avem o situatie deosebita de alte state prin faptul ca:
  1.suntem o tara mica numeric
  2.suntem pierduti cultural si national
  3.na avem planuri strategice bine gindite si dezvoltate
  4.ne temem de ceia ce e nou
  5.PRM ul este un grav obstacol
  6.nu dispunem de resurse de orice gen, mai ales de cele naturale

  In concluzie cred ca partial aveti dreptate dar pe semne ca voi sunteti cei ce imi ataca personalitatea si ideile in mod barbar.

  Cu ardoare si credinta,

  Vitalie Rotaru

  Like

  1. Vitalie,

   In primul rind, dintr-un articol micut nu cred ca e suficient sa-ti formezi o idee clara asupra conceptiilor mele. Nici persoanele care ma cunosc mai bine nu ar trebui sa indrazneasca sa ma “puna la punct” in acest sens. Asta am si avut in vedere si in comentariul precedent. In baza idelor expuse imi vezi personalitatea, eu ti-as sugera sa-mi vezi doar o atitudine (care, defapt, poate fi o atitudine de moment, cine stie?!)

   Intr-al doilea rind, crezi chiar oare ca a fi nostalgic si/sau naiv inseamna a fi adept al comunismului?! De unde asta vine? Poti sa-mi spui ca sunt romantica in asa caz, dar nu are nimica cu comunismul.

   In al treilea rind, absolut deloc nu cred ca pe timpul comunismului “moldovenesc” a existat o identitate nationala, pe care spui ca acuma am pierdut-o si ca am fi avut-o cindva in trecut. Identitatea despre care vorbeam eu e una inspre care mergem si parerea mea e ca, defapt, acolo putem ajunge doar prin debarasarea de ideile socialiste.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: