Cerșetori mai mult sau mai puțin bogați

Treceam azi pe lîngă o biserică. În fața ei stătea, într-un cărucior pentru invalizi, un bărbat, probabil trecut de 40 de ani. Puteai citi în fața lui că e într-adevăr bolnav, după ochi, după poziția corpului, după haine…

În genunchi, față în față cu acesta stătea un alt bărbat, îmbrăcat în aceleași haine, de stradă, care cu mîna întinsă îi cerea niște bani invalidului.

Au ajuns în Moldova cerșetorii să cerșească bani de la alți cerșetori.

Nu doar asta m-a impresionat. Idea e că în ”lumea” lor… (suna îngrozitor), dar, cu cît ești mai bolnav, mai urît și mai jelos, cu atît ai ”venituri” din cerșit mai mari… Un fel de marketing bolnav. Cu cît e mai dezgustător ceea ce vezi, cu atît mai multă milă îți trezește.

După asta mi-i interesant altceva. Dacă Dumnezeu le știe și le știa pe toate, de ce a creat o lume care să fie astfel? Doar știa că așa va fi… nu? Sau nu știa?

Advertisements

13 comments

 1. ar exista mai multe variante de raspuns la intrebarea ta in functie de diferitele interpretari a naturii fiintei supreme (Dumnezeu).
  daca crezi ca Dumnezeu e singura fiinta non-ignoranta, adica dispune de toate cunostintele – ceea ce semnifica ca El ar fi planificatorul/organizatorul vietii pe pamant – atunci DA, el stia ca asa va fi.

  un alt raspuns ar veni de la o interpretare mai “umanista” a naturii creatorului vietii. raspunsul ar suna cam astfel: Dumnezeu fiind in spiritul si corpul meu, El isi manifesta vointa prin actele care le comit eu zi de zi, El fiind dotat de aceleasi surse de cunostinta si ignorenta ca si mine. In cazu asta Dumnezeu nu poate sti mai multe decat noi insune.

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Sa incep cu faptul ca cred in faptul ca omul nu a aparut de la maimute, ci de la “mina” lui Dumnezeu. Totodata, cred in faptul ca universul in toata imensitatea sa trebuia pina la urma sa fie creat de cineva – tot de el (El).

   Daca as opta pentru varianta a doua: ca el e in mine (in fiecare din noi), atunci imi ramine inexplicabila intrebarea: de unde a aparut lumea? de unde a aparut prima celula? Adica: cred ca el a aparut inaintea noastra, deci e mai presus ca noi, mai mult decit doar “in noi”. Deci stie mai multe decit noi. Si daca a prorocit atitea… venirea fiului sau, chinurile acestuia etc (multe, multe) inseamna ca el stia cum o sa mearga cursul “experimentului” sau.

   Si iata asta nu e corect. Sa stii ca ai putere, ai imensitate, iti apartine decizia, viitorul si sa nu schimbi nimica – pe cit e asta de corect?!…

   Tare nu-mi mai plac temele in care ma “razvratesc” asupra lucrurilor de acest gen…

   Like

   1. cine a aparut primul, oul sau gaina e un subiect vechi “de cand lumea”.
    cred ca nu mai conteaza in fine. avem lumea, regulile pe care le avem. preocuparea actuala ar trebui sa fie in ce masura morala si alte reguli/valori mai mult sau mai putin explicite corespund nevoilor sec. XXI. si cu ce am putea inlocui ceea ce avem…

    Like

 2. Nu am citit niciodata Biblia cap-coada ca sa ma pot pronunta pe o astfel de tema dureroasa pentru omenire si cu de ce-uri confuze “adresate” Lui.

  Si totusi cred ca lumea nu a fost creata dupa un astfel de scenariu… Se pare ca am intrecut asteptarile ca “produse finale ale creatiei”.

  Viata e nedreapta – unii pur si simplu se nasc in saracie, altii de la primul scancet au cateva milioane pe cont…
  Unii cersesc bani pentru o paine, altii cersesc functii si posturi pentru vile si masini.
  Toti cersim Fericire de la Viata…

  Se pare ca aceasta realitate ramane a fi pasata din secol in secol urmand acelasi trend al durerii si al neexplicabilului… Pana cand? Cine stie? Nimeni…

  Like

 3. Iti propun sa citesti articolul urmator: http://www.moldovacrestina.net/doctrina/cum-sa-procedezi-cu-cersetorii/

  Cred ca fiecare stie din ce motive sunt astfel de oameni in societatea…

  Like

 4. Raspunsul la intrebarea ta o poti gasi in Biblie, Ioan capitolul 9

  Like

 5. Problema bolnavilor și a cerșetorilor e a noastră, nu a lui Dumnezeu.
  Poi îi ignorăm și nu-i ajutăm.
  Dumnezeu le va da după moarte, în viață noi trebuie să avem grijă de ei…

  Like

 6. Vasile · · Reply

  Cere – si tsi se va da, Cauta – si vei afla, Bate – si tsi se va deschide.

  Like

 7. andrei · · Reply

  daca tu sustii ca omul este facut de Dumnezeu, te rog frumos sa’mi spui cum de am ajuns 7 miliarde pe Pamant, avand in vedere ca la inceput erau doar Adam si Eva, dimpreuna cu cei doi copii (baieti) Cain si Abel.

  Like

  1. Nu sunt avocatul lui Dumnezeu… Am și eu multe întrebări.

   Dar, cel puțin la întrebarea ta știu răspunsul: Cain și Abel nu au fost unicii copii. Deci…

   Like

 8. Nu am citit comm precedente.Sper ca ceea ce spun nu a mai fost spus.

  Dumnezeu poate ca stia ce va fi.El ne-a lasat liberi sa fim cum vrem..liberul arbitru.Altfel cum va fi judecata de apoi.Ca el doar nu selecteaza dinainte persoanele rele sau impostorii cersetori sau chiar cersetorii.Sunt relevante FERICIRILE .Una dintre ele parca spunea ceva de genu ca cine patimeste,a lui va fi Imparatia Cerului.. cam asa ceva.

  Cat despre cersetori…mi se rupe sufletul cand ii vad dar dupa ce am vazut filmul Filantropica nu prea le mai dau.E super.Ti-l recomand.

  “Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste poamana”
  “Ti-e mia ? Ti-am luat banii”

  Like

  1. btw.Thx pt voturile cica :).

   Like

  2. Am privit Filantropica, e un film bun. In ceea ce tine de mana care spune povesti – de obicei sunt povesti triste… din pacate. Daca ar fi povesti “vesele”, nu ar cere bani.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: