Ce înseamnă criză?

Să ajungi în ultimul an la facultate și să nu cunoști careva aspecte esențiale direct legate de specialitate este, probabil, o rușine 🙂 Dar poate și nu e, pentru că dacă o să înțeleg răspunsul o să fiu ceva mai ”informată” ca pînă acuma.

Economia Republicii Moldova e un fenomen aparte care nu totdeauna se supune legităților obișnuite, dar oricum rămîn în mare parte (pînă la urmă) explicabile. Faza de recesiune în care acuma se află țara noastră, însă, nu este una care să nu poată purta numele de criză. Sau greșesc?


Citez…: ”Pentru faza de recesiune sunt caracteristice următoarele:

1. scăderea nivelului de producție

2. scăderea nivelului venitului

3. scăderea nivelului investițiilor

4. scăderea profitabilității firmelor

5. creșterea numărului șomerilor

6. scumpirea creditelor.”

Acuma să le iau pe rînd, ca să înțeleg dacă e Moldova în criză sau nu?!

Scăderea nivelului de producție este indiscutabilă. A și fost prognozată să scadă, a scăzut în realitate și e, fara discuții multe, un argument al unei recesiuni. Conform datelor preliminare, diminuarea PIB-ului 2009 față de 2008 a avut loc în mărime de 6,5%.

Scăderea nivelului veniturilor: în anul 2009 salariul mediu lunar din economia naţională a constituit 2747,6 lei şi s-a mărit faţă de anul 2008 atît în valoare nominală, cît şi în termeni reali (ajustat la indicele preţurilor de consum) cu 8,6 %. Da, dar totodată această majorare medie nu este caracteristică tuturor ramurilor economice. S-au mărit salariile în sfera bancară, energie electrică și termică… Iar în domeniile prioritare Republicii Moldova, în care sunt încadrate majoritatea persoanelor economic active, salariile rămîn sub media pe Republică: agricultură, silvicultură, învățămînt etc. Nu e oare majorarea discrepanței dintre bogați și săraci un indiciu al economiei ”bolnave” de criză?

Scăderea nivelului investițiilor cu mai bine de 45% – nu e alt argument pro criză?

La capitolul companii, nici nu am nevoie de cifre sau date oficiale statistice. Am simțit foarte bine pe pielea mea ”stresul” companiilor autohtone, care își restrîng bugetele și nu participă la campanii de sponsorizare, nu mai fac publicitate. Ce să mai comentăm dacă companiile de publicitate își fac sie înșiși publicitate?!

Despre piața muncii nimica mai pozitiv nu apare: șomajul peste 6%. Rata de subocupare a crescut cu 1 p.p. față de anul trecut și a ajuns la nivelul anului 2007. Ponderea persoanelor descurajate în totalul populației inactive a atins nivelul de 2%, cel mai înalt nivel pe parcursul ultimilor trei ani.

Creditele au avut, probabil, de suferit mai puțin, motivul fiind flexibilitatea sistemului bancar la anumiți factori obiectivi ca diminuarea ratei rezervelor obligatorii. Totodată, însă, are loc fenomenul de îmbolnăvire a sistemului creditar, dat fiind că numărul creditelor nefavorabile crește.

Ce să mai adaug? Importul scăzut, export scăzut, respectiv și balanță deficitară, remitențe diminuate, respectiv și consum scăzut, transportul de mărfuri și pasageri scăzut, cheltuielile bugetare mult peste venituri etc.

Să înțeleg că asta nu e suficient pentru o economie în criză?

P.S. Sper că sîmbăta asta invitatul special al sesiunii Clubului de Discuții Economice ASEM (sesiune organizată împreună cu ThinkMoldova), Igor Dodon, va explica cum vede dumnealui fenomenul de criză. Și dacă e Moldova o țară specială… să înțeleg și eu cum trebuie să trăiască moldovenii pentru ca toți unanim să spunem că e criză.

Advertisements

3 comments

 1. alaandrei · · Reply

  Daca tara are o criza spiritual-duhovniceasca criza economica este inevitabila.

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Pot spune si altfel… de multe ori crizele economice, greutatile vietii fac oamenii sa se indrepte catre partea spirituala, catre duhovnicesc, catre Dumnezeu.

   Like

 2. unu' dintre multi · · Reply

  Scuze de deranj. Problema crizei in tari ca Moldova si Romania, unde parametrii oficiali se comporta cam la fel, nu e detectabila la multa lume in particular, tocmai pentru ca ei sunt decuplati de economia oficiala si neluati in calcul. Ei aduc un aport, vizibil in noile constructii din Chisinau si din alte orase, si in noile masini si obiecte de imbracaminte si accesorii, etc, insa aceste cifre nu intra in calculul statisticii de stat din mai multe motive: sunt trecute in regie proprie, marfa e neinregistrata, nu e suficient personal pentru a inregistra toate tranzactiile, impozitele nu se platesc, personalul existent nu-si bate deloc sau cvasi-deloc capul cu asemenea nazbatii, i-auzi vorba, sa inregistrezi evolutiile economiei pentru statistica de stat, fara un ciubuc imediat pt. o asemenea grozava treaba ! Mentalitatea de nu ma bag in treburile altuia, si lasa pe altii sa faca, eu n-am atributii, duce la cifre luate anormal, permanent in scadere, fata de situatia la nivel personal. Oricum, statisticile masluite arata niste salarii mici, baza de negociere pt. firmele existente local, care, in lipsa unui personal instruit in prealabil printr-un sistem de educatie competitiv, preiau oameni pe bani de nimic si-i instruiesc limitat, legandu-i de glia lor, cum s-ar spune, invatandu-i lucruri care pot sa-i faca buni pt. munca intr-un singur atelier pe tot restul vietii lor, nici macar intr-o fabrica. O data cu cresterea salariilor vor fi 2 optiuni, fie firma pleaca, daca devine nerentabil, fie reduce angajarile, policalificandu-si personalul asa incat sa poata fi in stare sa combata prin toata fabrica, nu doar ca un robot, intr-un singur loc. Iar populatia ramane de pe azi pe maine si, cine poate, fuge pe afara, de unde vine si mai ridica ceva, cine nu mai poate, batranii, sunt la mila celor fugiti, caci de la stat isi iau doar mizilicul pentru painea neagra si zilnica, altceva nimic. Caci e clar ca nimeni nu poate trai in Moldova doar cu cateva sute de lei de la stat, ca batran, ci mai are si alte venituri, sub orice alte forme, pt. subsistenta. Multumesc pt. atentie.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: