Răzvrătită împotriva celor ”drepți”

Am lăsat să treacă câteva zile de la marele eveniment care încununează pentru fiecare creștin-ortodox o careva perioadă de post. Am mers la biserică. De ce am lăsat cîteva zile, cum am spus, să treacă? Pentru că speram să-mi calmez ”supărarea” și indignarea față de cei care se cred intermediari, atotștiutori, perfecți, fericiți, asigurați cu viață după moarte și sfinți.

Să încep de la alt capăt: care e scopul unui om (oricărui om) care vine la biserică?


Merge ca să primească o doză de împlinire sufletească, să se calmeze spiritual? Să-și ogoiască pornirile de zi cu zi? Sau să asculte nemulțumirile, înjosirile, supărările unor persoane care pretind a ști pentru ce îți ”ascultă păcatele”, dar implică în această convorbire învinuiri. Dacă am 21 ani, sunt domnișoară și am rochia puțin mai jos de genunchi, dar nu până la pământ  – înseamnă asta desfrânare? Înseamnă oare asta că nu sunt botezată și că nici nu am de unde să știu vreo rugăciune?

Are dreptul un preot să mă impună să recit în fața lui o rugăciune (A LUI, NU A LUI DUMNEZEU) și să-mi reproșeze că RECIT rugăciunea ca o poezie? ARE DREPTUL?! Cine i-a dat acest drept? Dumnezeu?!

Pentru mine e clar absolut că în relația mea (perfectă, imperfectă, abruptă, ignorantă, dedicată, cum n-ar fi) cu Dumnezeu: nu am nevoie mai mult (niciodată) de intermediari.

Advertisements

20 comments

 1. Vasile · · Reply

  Natalia, cazi din prima lupta?) ce sa mai vorbim de vremurile care ne asteapta…..

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Prima lupta? 🙂 Crezi ca e prima data cind am fost la o biserica sau cind am “discutat” cu un preot? Pur si simplu m-am convins de lipsa de necesitate sa-i vorbesc cuiva care asteapta sa ma invinuiasca, fara ca macar sa asculte cuvintul pina la capat. Sa ma “puna la punct” dupa o aruncatura de privire…

   Like

 2. tomasevici · · Reply

  Natalia, nu sunt un bisericit inrait. Si, in general nustiu daca sunt bisericist.
  Am o credinta si, in special ma conduc dupa ce spune Biblia si, nu ceea ce spun oamenii (fie ei si preoti).
  Nustiu citi din toti cei carora le spun imi urmeaza sfatul dar, ti’o spun si tie: Daca ai de crezut si vrei ca sa te simti implinita moral si sufleteste bine, urmeaza ceea ce e scris in Biblie ( nu importa cum interepretezi) dar, nu ceea ce a a alcatuit lumea (multi preoti) in decursul a 2 milenii, asa ca sa le fie lor comod.
  Ceea ce scris e lege (daca esti credincios), insa ceea ce imi spune un nene e o superstitie prosteasca.
  Deja concluzia creazati’o singura :)… Mult succes in calmare dupa asa o ofensa in lacasul “sfint”

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Nu lacasul e de vina 🙂 Pentru ca “activitatea” respectiva s-a desfasurat la cer liber din cauza multimii de oameni veniti la biserica 🙂 De vina sunt cei care incearca sa ne interpreteze lucruri sfinte ca fiind stricte, severe, suparate…

   In Biblie peste tot scrie despre dragoste: ca trebuie si dusmanul cu dragoste sa-l privesti. Eu dragoste in ochii preotului respectiv nu am vazut… din pacate, probabil.

   Si inca un “probabil”, biserica ortodoxa nu este suficient de toleranta cu oamenii nebisericiti in totalitate. Intoleranta asta mareste numarul oamenilor care se indeparteaza de biserica, defapt…

   Like

 3. Vasile · · Reply

  Biblia nu este usor de intseles, fara o tilcuire nu poti intselege mesajul de sine statator cine nu ai fi in viatsa, numai daca nu esti preot. Preotsii sunt urmashii lui Iisus Hristos, ei au popavaduit si asta se face si amuia in biserica. Biserica in Credintsa Crestin ortodoxa este un pilon important, fiindca acolo primesi Sfintele Daruri si anume Sfinta Impartasanie.

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Vasile, eu nu cred ca Biblia a fost scrisa doar pentru preoti. E adevarat ce spui despre propovaduire: adica apostoli, oameni speciali, oameni care te invata sa fii altfel, iti spun unde gresesti si ce sa faci ca sa te corectezi. Nu? Cel putin eu asa mi-as dori sa fie.

   Nu toti preotii sunt oameni de la care sa iai exemplu. Stiu preoti divortati. Stiu preoti la care mergea “gasca” sa privesca filme porno. Nu i-am cunoscut personal, insa, de existenta lor sunt sigura.

   De Sfinta Impartasanie… eu cred ca asta e important la nivel spiritual pentru oamenii care merg la marturisire si au parte de o discutie de suflet cu persoana care, in acel moment, reprezinta fiinta sacra. Eu nu am avut parte de asa discutie. Prietenele mele, care au mers la acelasi preot, la care am fost eu, au ramas socate de faptul ca discutia s-a limitat la: “Numele? (spune numele) Ai pacate? Da. Te caiesti? Da. Dumnezeu sa te ierte”. Si… urmatorul.

   Like

 4. tomasevici · · Reply

  @ Vasile
  O mica precizare…
  Preotii, ca intermediari,pe timpuiri existau pentru a propadui lumei mesajul divin a lui Dumneazeu. Deoarece atunci lumea era analfabeta. Si, daca nimeni nu poate citi, atunci cum sa intelegi ce’ti spune D. asa’ca preotii se ocupau de asta. Dar, acum, Slava Domnului, parca avem unul din cele mai mari indici de invatati din lume (asa spune statistica), asa’ca de ce sa nu ne ocupam singuri de propaduirea spirituala, mai ales ca avem de unde si cu ce. Sunt sigur ca, nu am nevoie sa vina cineva sa’mi explice mesajul lui D. atit timp cit il pot citi si urma din Biblie. Dar, sa vina un nene si sa imi spuna: “Nu minca rasarita in timpul postului ca e pacat” sau “Nu te bierberi pe fata, daca esti in doliu”… Nu am vazut nicaieri in scripturi asa ceva scris, atunci de ce o inventie prosteasca de a cuiva trebuie sa’mi deregleze anumite comoditati. Si, in final vreau sa spun cum inteleg eu religia pentru mine: “Religie/ Credinta/ Dumneazeu exista pentru oameni, pentru ai face mai fericiti si mai dornici de viata dar, nu e contra oamenilor si precis nu e pentru asta ca oamenii sa sufere sau sa duca anumite lipse” Asa inteleg eu. Poate ai alta parere…

  Natalia, +1 la mesaj. Multe lucruri (ALCATUITE) nu sunt deloc tolerante, ba din contra.

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   apropo de toleranta: torturile din evul mediu erau facute prin si de biserica, de preoti care citeau si tilcuiau Biblia.

   Like

 5. Vasile · · Reply

  Natalia, daca vrei astfel de discutie, apropiete dupa Sf. Liturghie, mai ales ca la marturisire vin oamenii pregatitsi, constiintsizeaza ce au facut. Dar daca vrei o discutie pe mai mult timp, apropiete dupa Slujba!

  Like

 6. Vasile · · Reply

  nu incurca Catolicii cu ortodocshii! Stimati colegi, cind discutati o tema, informativa!

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Stiu ca era vorba de catolici, am scris despre asta si intr-un articol precedent:

   http://nataliabejan.wordpress.com/2009/08/12/pacatele-religiei/#more-273

   Am stiut de acest lucru… Nu vreau sa provoc aici o alta directie de discutie… idea e ca, oricum, e acelasi Dumnezeu.

   Like

 7. tomasevici · · Reply

  @ Vasile
  In nici un caz. Dar exemplele care le’a adus Natalia sunt tocmai despre Catolici. Caci ceea ce citit in cartile de istorie si despre torturile din evul mediu au fost intreprinse la ordinul lui Papa de la Roma = Catolici.
  Si, un raspuns fara intrebare preventiva: de ce sunt asa multi catolicit sau in genere crestini in Europa? Deoarece, in evul mediu mergea un fel de recrutare catre catolicism, numai ca alternativa Crestinismului era moarte prin tortura. Iata asa religia care a suferit mutatii sub interpretarea oamenilor. Iisus nu a lasat asa un mesaj pentru noi. Iubirea e mesajul si respectiv viata frumoasa.

  Like

 8. Vasile · · Reply

  Cunt Crestini Catolici si Crestini ortodocshi. Noi suntem Ortodocshi. Despre ce tu scrii?

  Like

 9. tomasevici · · Reply

  Tu ai scris “Nu incurca Catolicii cu ortodocshii! Stimati colegi, cind discutati o tema, informativa!”
  Ca raspuns la mesajul Nataliei despre toleranta religiei.

  Astfel eu ti’am explicat putin care a fost toleranta Catolicilor.

  Anterior vorbeam despre Ortodoxism.

  Like

 10. Liuda · · Reply

  Discutiile despre religie pot fi foarte “lunecoase”, la fel ca si despre politica 🙂
  Parerea mea este ca un preot trebuie sa fie un exemplu/model: de comportament, de convingeri, de viziune, de exprimare etc. Din pacate nu toti preotii sunt “exemplu” si interpreteaza alfel rolul pe care il au in cadrul bisericii. In acelasi timp, fiecare om isi poate alege exemplul pe care il admira si doreste sa-l urmeze. Astfel, cred ca atunci cand dorim sa vorbim cu cineva sau avem nevoie de sfat, nu este obligatoriu sa ne adresam unui preot, ci putem apela la orice alta persoana ce este un “model” pentru noi si sunt sigura ca ne va ajuta nu mai rau decat un preot.
  Pana la urma “preotul” nu a fost numit/ales de Dumnezeu, ci de oameni (si sunt si ei oameni)…iar noi stim ca oamenii fac greseli 🙂

  Like

 11. Liuda · · Reply

  Ca sa fiu inteleasa corect – am un mare respect pentru preotii care isi indeplinesc atributiile cu mare corectitudine. Dar trebuie sa fim selectivi pe cine sa ascultam si sa avem pozitie proprie.

  Like

 12. tomasevici · · Reply

  @Liuda. Corect, pe preotii care vin cu BMW seria 7 la Guvern pentru a impune predarea religiei in scoli, caci da, nu cumva ceva bani de acolo sa nu vina spre “lacasul sfint” din partea dreapta a jachetei.:D

  Mai sus am ironizat, ti’am inteles mesajul.

  Like

  1. oooo, tema cu predarea religiei in scoli ma deranjeaza intr-un mod aparte. “discriminare” pe scurt. si: calcarea peste unul din principiile fundamentale ale UE: diversitatea!

   Like

 13. din razvratirea ta inteleg ca esti o fire orgolioasa, nu te pripi cu, concluziile. In ce priveste intermediarii – nu ai nevoie de intermediari ci de martori, preotii nu sunt intermediari ci martorii pocaintei penitentului in fata lui Dumnezeu. Apreciez indrazneala ta, dar e oarecum puerila. Am intrat accidental pe acest blog, poti sa nu scrii reply la acest mesaj, m-a intrigat tema articolului, spor!

  Like

  1. Daca as fi orgolioasa, adica m-as supraaprecia in valorile pe care le am si pornirile mele, nu cred ca as merge in general la biserica…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: