Analiza rezultatelor sondajului despre corupția economică din Republica Moldova

Corupția economică a apărut odată cu legile. Încalci atunci când ai condiții și limite. Și existența acestui fenomen negativ poate fi ”abrogată” doar prin eficiența puterilor guvernante.

Lucru complicat, defapt.

Conform Transparency International 2008 Corruption Perceptions Index, Republica Moldova se clasează cam pe la mijlocul listei țărilor lumii după ipc (indicele de percepție a corupției): locul 108 din 180. Ceea ce puțin poate fi comentat. E bine comparativ cu țările corupte de nu mai pot? (exemplu: Somalia, care este totodată considerat statul cu cel mai înalt nivel de corupției din lume, determinarea nivelului de inflație este practic imposibilă din cauza că întreprinderile au dreptul să emită individual monedă, deci piața monetară este practic descentralizată și incontrolabilă). Sigur că da, comparativ cu așa exemple – la noi e ok! E rău comparativ cu țările în care fenomenul e marginalizat maximal? Sigur că e rău… La nivel național, însă, nu avem suficiente surse pentru ca să analizăm fenomenul în toată profunzimea lui. Ceea ce se publică și mediatizează sunt niște proiecte implementate de ONG-urile fie locale, fie internaționale, mese rotunde, conferințe etc. care au ca scop: discutarea problemelor.

Sondajul pe care mi l-am propus cu câteva săptămâni în urmă să-l realizez a avut un obiectiv simplu: să văd ce crede lumea despre fenomenul care există inevitabil în orice economie actuală și despre care în Republica Moldova se vorbește mai mult prin prisma teoretică.

La sondajul (efectuat online) au participat 100 respondenți, cifră cât de cât relevantă și reprezentativă, cel puțin, o pot numi reprezentativă pentru că, în mare parte, persoanele chestionate au fost de aceași părere. Începem de la faptul că marea majoritate a acestora (și anume 96%) recunosc că corupția economică are un impact sesizabil la nivel de întreagă economie. Nimic straniu. Straniu îmi este cum celelalte 4% explică lipsa impactului?

O poziție cu nimic mai optimistă o avem și la capitolul rezultatelor activității puterilor de la guvernare în procesul de combatere a corupției: 93% au bifat ”NU” la întrebarea Acordă oare organele de guvernare suficientă atenție programelor anti-corupție?

Răspuns mai polarizat îl avem la compartimentul: ai fi tu de acord ”să ocolești legea”, fără a suferi prejudicii, în schimbul unei anumite sume de bani? 42 persoane din 100 ar face-o și 58 – nu. Bizar e faptul că multe persoane mi-au reproșat că nu am indicat mai multe detalii în sondaj la acest capitol: ce sumă, în ce circumstanțe, …”da…la sigur nimica nu pățesc după asta?”, concluzia pe care mi-o fac e că, totuși, mai mulți de jumătate ar face-o, dar… Dumnezeu știe și puterile de la Guvernare! 😉

Next. Ce facem cu multstimatul CCCEC? 🙂 Îi punem 2.39 după sistemul de 5 puncte 😉 Satisface? Nu prea. Eu spun doar atât: Din cele 30 pagini ale Raportului de Monitorizarea Planului de Dezvoltare Instituțională a CCCEC în anul 2009, 24 pagini ”explică” cam cum se scoate corupția din Centrul anti-corupție (obiectivul numărul I). Urmare, cât de serios merită a fi abordate rezultatele activității sale, analizele…?

Următoarea întrebare este, probabil, cea, la care am așteptat răspunsul cel mai mult: care e cel mai corupt sector din Republica Moldova, din experiența personală sau a cunoscuților? În topul clasamentului se află poliția cu 37% (țin să menționez că în clasamentul internațional, elaborat de Transparency International (Transparency International Global Corruption Barometer 2009), pe primul loc de asemenea se află poliția cu 24 p.p.).

Un mic P.S. la aceași întrebare: La compartimentul ”Alt Sector” 5 persoane au menționat că toți sunt corupți, 3 – veniturile impozabile, 3 – serviciile de eliberare a actelor, și, respectiv, câte o persoană au menționat: sectorul social, ”poliția și educația”, serviciul vamal și, nu în ultimul rând, ( 🙂 ) partidele politice.

Și ultima întrebare la care vreau să mă opresc, e și cea mai relativă, defapt, este timpul necesar excluderii corupției din toate ramurile Republicii Moldova. Dacă excludem cele 10 poziții ferme de ”never” la acest capitol (sau: ”cifra nu poate fi determinată), obținem, în mediu, perioada de 44,66 ani.

Am determinat sectoarele corupte asupra cărora trebuie să se lucreze (defapt, am determinat că nu avem sectoare care nu-s corupte). Am determinat, în mod democratic, și timpul în care acest scop trebuie atins. Rămâne să decidem un mic detaliu: cine se apucă de treabă?…

10 comments

  1. Natalia!
    Iti multumesc pentru publicarea rezultatelor sondajului.
    Chiar imi era interesant sa aflu ce gindeste lumea.
    In rest, un articol usor comestibil si foarte informativ.
    Felicitari!!!!

    PS: Sper ca nu te superi, dar il preiau pe FB.

    Like

    1. Ei, sigur ca nu ma supar, Veronica! 🙂

      Ma bucur ca a placut si ca lumea a fost foarte receptiva la participarea propriu-zisa la sondaj! 😉 Asa ca… merci pentru contributia pe care ai adus-o si tu 😉 :*

      Like

  2. Cornel · · Reply

    Salut (de fapt Hristos a inviat..:D)

    Merci pt articol, am participat si eu la soondaj tinind cont de faptul ca teza de licenta o fac pe tema “Economia subterana”..(Apropo daca fac referinta la acest sondaj sper k nu e o problema…)..

    Like

    1. Cu adevarat a inviat 🙂

      Si: Cu placere. Succes la teza 😉 E o tema interesanta, chiar daca de data dupa ce am ales-o am stat pe dubii mari. Acuma-mi place pentru ca e …diferita de “cealalta” teorie.

      Like

  3. tomasevici · · Reply

    Spun si eu fraza lui Grigore Vieru: Suntem buni in masura cit ne permite raul din jur.
    Pai asa si cu coruptia. Nustiu dupa care criterii s’au ghidat cei care au spus ca nu ar da mita in RM dar, oricum eu personal cred’ca, atunci cind vine Nene Inspector si o face pe prostu si iti pune fata o actul cu asa numite greseli (de altfel tu stiind ca ceva nu’i in regula, dar el astapta osul), atunci cam te gindesti la dare de mita sau nu. Atunci cind activitatea ta economica, pusa pe picioare timp de, nustiu, citiva zeci de ani, atunci mergi si la pasul asta mai black, numai pentru a supravietui.
    Nu am cercetat dar, mai mult din zvonuri o spun ca si CCCEC la fel incalca ceea ce apara. Asa’ca suntem si noi “anti-mita” in masura in care ne permit organele. 🙂 😉 Frumos articol.

    Like

    1. Multumesc 🙂 De CCCEC s-a vorbit si se vorbeste in continuare, cu toate ca pentru mine a fost o stire surprinzatoare sa aflu ca CCCEC-ul a descoperit careva activitati ilegale si spalare de bani in cadrul “Andy’s Pizza” si “La Placinte”. Este explicabil de ce, pentru ca’s sa alta “culoare” de cind e altcineva la putere.

      Eu spun ca nu as da mita. Dar… viata asta! 🙂 Cine stie?… defapt, cind stai o saptamina in rind la medic pentru un certificat: nici nu cred ca ai de ales altceva (moral) in asa conditii decit sa dai un 50 lei si sa iesi multumit cu certificatul in mina. Cu inspectorii inca nu m-am ciocnit si sper ca nici nu voi avea asa oportunitati 🙂

      Like

  4. tomasevici · · Reply

    Ei daja oportunitatea asta depinde de aspiratiile tale. Daca ai dorinta de a fi un anterprenor, pai la sigur vei da ochii si, deja acolo deam o sa decizi pe loc cum va fi. In asa caz flexibilitatea e cea mai buna lege.

    Dar, in privinta medicilor… Chiar era un articol la tema asta, si se vorbea despre plingerile pacientilor despre cererea de mita de la medici. Dar, intr’un final tot pacientii sunt vinoveti, deoarece atunci cind este vorba de sanatatea unui apropiat sau personala, dar si mita, numai sa te trateze. Asa’ca reveni, iatasi, la cuvintele lui Grigore Vieru 😀

    Like

    1. Napocel · · Reply

      Nu pacienții sunt binovați

      Like

      1. Cred si tu totusi ca nu “pacientii” sunt de vina. Cit am fost in SUA sau Olanda… as fi intrat in pamint de rusine de la simplul gind de a da cuiva mita! Nu mai zic daca de faptul ca cred ca e… imposibil sa vezi acolo asa ceva, cel putin nu in manera in care se face la noi lucrul acesta.

        Oamenii inconjoara legea pentru ca legea nu e tintita bine pe picioare 😉

        Like

      2. Napocel · ·

        Așa e

        Like

Leave a comment