Incapacitatea de a prezice criza

Azi am avut inspirație minimă pentru creativitate economică, probabil din cauza international student day. Sau din cauza unei zile libere la mijloc de săptămână în care lenea te doboară (lenea gândirii) și apare necesitatea de mișcare fizică: făcut mâncare, făcut curățenie, găsit și aranjat la loc imprimanta azi-cumpărată.

Jumate de oră în urmă am înțeles că revin la logică și pot genera idei. Citit ”impresiile” unui jurnalist economic american de la NY Times despre motivele care au condus la incapacitatea economiștilor de a prezice criza din 2007 – 2009. Puțini au fost printre cei ”unii” care au presupun și șoptit că ne așteaptă criza, dar au fost liniștiți de mai marii, gen Fed. La ce spun asta? Pentru ce avem nevoie de economiști, dacă nu să prezică lucruri care nu au mai avut loc niciodată, și cât de buni ei sunt dacă nu au putut-o face? Din altă parte economist nu este egal cu prezicător, nu?…

Sub incidența gândurilor mele cad, totuși, anume economiștii americani, din centru capcanei, care a generat default pentru economia mondială. Is it true that it was impossible to predict such a crisis? Mă duc la culcare… generarea de idei ia sfârșit pentru ziua de azi.

Advertisements

2 comments

 1. Natalia, cu regret, foarte mulţi economişti (cel puţin, în Moldova) sunt teoreticieni. Iar teoria şi practica… Iar dacă economiştii se bagă în politică, înseamnă oare că problemele economice vor avea noi avocaţi în procesul de soluţionare???

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Cred ca in ultimul timp apar si economisti care tind sa comenteze, interpreteze realitatea, neapeland la calcule pur teoretice. Iar economistii care merg cu tot capul in politica, nu mai prea par sa fie si dupa asta economisti…, ci pur politicieni.

   Profesorii de la ASEM, care mi-a pus asa numitele “baze” in economie, sunt si ei teoreticieni. Asta ma si impresioneaza dintr-un careva punct de vedere in Praga: marea majoritate a profesorilor au o ocupatie anumita de baza, iar pedagogia este ceva suplimentar. De asta vezi ca o fac experimentat, interesant si mai putin plictisitor…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: