Impresii de la ultimul curs de macroeconomie

Astăzi am avut ultimul curs de macroeconomie avansată. A fost cel mai captivant curs, chiar. Înainte, însă, de a expune idea principală a acestuia, trebuie să vă arăt ceva. Interesant, pe bune, captivant pentru cei care au ceva răbdare pentru asimilare de idei interesante:

Economie. From the very beggining tre să spun că nu prea știu de ce am ales economie să fac venind la facultate. Am fost inițial atrasă de ASEM, iar alegerea facultății – oricum n-ai da-o, tot la domeniul economic rămâi.

Revin la cursul de azi.

Descoperirea esențială constă în faptul că nu banii aduc fericirea, cât de banal și ros la ureche nu sună, dar, totuși. Empiric ni s-a demonstrat că relație directă, evidentă și nealterată de erori între produs intern brut și nivelul de fericire – satisfacție a oamenilor nu există. Ba chiar mai mult – neexplicabilă relația. Revin la idee: țările lumii sunt clasate după diferite ”puncte de plecare”, cel mai important fiind Produsul Intern Brut, care, însă, așa cum și în prezentarea de sus a fost menționat: nu se bazează decât pe valori tangibile și cuantificabile, pe când ceea ce îi face pe oameni fericiți nu sunt banii.

Atunci mă întreb care e rolul economiștilor? (întrebarea asta îmi apare deja a nuștiu câta oară) Ei lucrează pentru un sistem creat artificial, care nici măcar în fond nu-i face fericiți pe oameni. Ceva detalii găsiți aici:

Map showing countries shaded by their position in the Happy Planet Index. The highest-ranked countries are bright green; the lowest are brown

Suficient e să vedem că americanii, care-s considerați avansați din punct de vedere economic, a pieții financiare, a instrumentelor financiare (care-au dat default recent) – nu-s cei mai fericiți de pe planetă (în figura de mai sus). Iar țările din America Centrală, care nu prea apar în topuri de bogății – sunt happy. Idea e că:

Am impresia că oamenii trăiesc doar în baza unuia dintre cei doi factori din Herzberg’s Two Factors Theory, care spune că factorul care trebuie să persiste (dar neefind cel mai important) este factorul de igienă (e.g. status, job security, salary and fringebenefits), iar cel mai important, care trebui să existe pentru a face oamenii să simtă că trăiesc, că respiră, că…. fac ceea îi face fericiți – lipsește: factorul doi – motivarea.

Advertisements

9 comments

 1. mi-a adus aminte despre asta…
  http://unimedia.md/?mod=news&id=19981

  şi ţin minte când am scris ştirea – exact când mă pregăteam de examenele de stat…

  într-un astfel de context, să citeşti aşa ceva, este ca şi cum când în procesul scrierii unui răvaş către Moş Crăciun afli că el nu există de fapt 🙂

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Totuși cred că experiențe ca cele ale Buthan-ului demonstrează că ”Moș Crăciun” există, doar că sub o altă formă 😉

   P.S. Daniela, important e că ai susținut cu succes examenele după asta 🙂

   Like

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Natalia Bejan. Natalia Bejan said: Impresii de la ultimul curs de macroeconomie: http://t.co/pNNpOfb […]

  Like

 3. Hey, kiar e adevarat asta … stiu ca cineva zicea ceva de genul asta … : banii aduc fericirea pana la un anumit punct unde iti sund de ajuns p/u a procura lucrurile elementare, banii castigati dupa acest punct sunt o povara pentru ca te face mereu sa vrei sa castigi mai si maimult , iar mai multi bani inseamna mai putin timp si mai multe responsabilitati . ceea ce te face sa uiti de bucuriile vietii ….

  Insa totusi parerea asta e putin sceptica … oricum daca luam si in considerare articolul de pe unimedia. Eu sunt sigur ca tu vei fi mai fericita in Ungaria decat in Bhutan. sau tii minte cand ai fost in sua si te intrebai de ce tot lumea asta e mereu nefericita au salarii mai bune . mai sisteme mai bune in comparatie cu moldova … insa totusi in adancul sufletului tau … vroiai si tu sa ramai in sua … p/u ca ti se parea ca e mai bine sa traiesti acolo si vei fi mai fericita …
  totusi pana la sfarsit consider ca banii sunt un catalizator al fericirii …

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Poate că banii-s catalizator al fericirii anume pentru că își crează un fel de fericire aparte a sa, o fericire care ”se cumpără”, iar capacitatea de a cumpăra fericirea te face împlinit.

   P.S. Visul meu e cândva să plec departe de ”civilizația” modernă și dacă sincer aș pleca în Buthan, cu toate că mai mult – …Africa 🙂

   Like

 4. viorica · · Reply

  Se observa ca spatiul ex-sovietic dispune de cei mai nefericiti oameni, si asta cred, din cauza sistemului ce a tins sa transforme oamenii in robi, Americanii sunt nefericiti pentru ca eu au trait mai bine ca acum, au avut salarii mai mari si mai multe oportunitati de angajare decit au copii lor, ei compara ce au avut cu ceea ce au in prezent nu cu nivelul de trai a tarilor africane. Daca sa vorbim de mexicani, columbieni, brazilieni…fericirea distractia, optimizmul e o parte a culturii si nu depinde de PIB.

  Like

 5. viorica · · Reply

  Fericirea e influentata de mai multi factori, nu putem spune ca banii nu au nici o influenta(daca sa vorbim la nivel macroeconomic), insa nu putem constata in ce masura

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   exact!

   Like

 6. AndersonJayn · · Reply

  I love browsing your site because you can constantly get us fresh and awesome things, I feel that I should at least say thanks for your hard work.

  – Henry

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: