Gânduri între creativitate și psihoză

Am citit azi că oamenii cu o creativitate pronunțată sunt mai mult predispuși spre psihoză, perturbații psihologice. Interesantă teorie. Sau ipoteză, cine știe. Inhibiția latentă este exact ceea ce blochează creativitatea și presupune ignorarea anumitor stimuli. Știu că de multe ori scriu pe blog idei aflate în etapa de formulare, adică prea-prea-matură, dar, mă gândesc că starea în care omul este liniștit și ne-atins de careva neliniști fie din exterior, fie cauzate de el însuși – este starea medie, atunci când nu dai mult, nu ceri mult; nu știi multe, dar nici din ceea ce știi nu spui toate. Or, ești nici prea prost, nici prea deștept. Deși, a fi average pare a fi departe de împlinire (…dar și împlinirea este diferită de la om la om… depinde de percepții).

Oamenii care-s mai creativi sunt considerați ca având o gândire atotcuprinzătoare, în alte cuvinte ar însemna că sunt oamenii care pot să gândească la mult mai multe lucruri odată și să scoată din toate aceste lucruri o singură concluzie, similar deducției complexe. O altă determinare a creativității este a fi non-convențional, pentru că a fi creativ înseamnă a plămădi ceva ce nu s-a mai plămădit în general sau nu s-a plămădit în astfel de condiții. Tot non-convenționalitatea este și descrierea succintă a șizofrenicilor.

Un studiu-experiment realizat la acest subiect a demonstrat în baza unui grup de studenți cu înclinații spre fantezie accentuată că 70% din aceștia prezentau forme de psihoză incipientă, iar  20-30% – forme de inadaptabilitate și idei delirante. Iar cel mai interesant este că s-a demonstrat că atât oamenii cu creativitate înaltă, cât și șizofrenicii duc lipsă de anumiți filtri în creieri care să aleagă doar informația relevantă pentru a fi analizată.

Să recunoaștem că ceea ce piața solicită acum sunt specialiștii neordinari, creativi, non-conformiști, non-convenționali, top students, deosebiți, adaptabili la orice condiție, care ”prind repede”, care găsesc soluție din oricare situație. Iar dacă oamenii creativi sunt ceea ce caută acum mare majoritate a angajatorilor, iar oferta de forță de muncă se ajustează cererii supă standarte, specialități etc., nu înseamnă oare asta că oamenii într-un final vor deveni bolnavi de psihoză și nu vor putea filtra informația într-adevăr necesară pentru… a deveni fericiți?

Nu cumva oamenii conștient devin afectați de psihoză și-și umplă creierii cu tot felul de fleacuri capitaliste? Simplu, faceți comparație dintre ceea ce știți voi și ceea ce au știut buneii noștri: volumul informației, complexitatea acesteia. Comparați ceea ce își doreau buneii noștri și ceea ce ne dorim noi. Iar dacă rata de schimbarea a percepțiilor de la o generație la altă a prins așa viteză, oare ce și cât vor ști nepoții noștri și care le vor fi dorințele?

Advertisements

5 comments

 1. […] Interesantă teorie. Sau ipoteză, cine știe. Inhibiția latentă este exact ceea ce … citeşte mai multGânduri la tinereţe despre bătrâneţe « Gabriela ElenaPoate totul este o melodie, o poveste, un […]

  Like

 2. interesanta explicatie, m-a ajutat foarte mult sa-mi inteleg mai bine propria persoana deoarece aveam niste nelamuriri , dar acum am si mai multe. De exemplu daca un om se uita la o masina “vede” o masina un mijloc de transport , utilaj , etc. , dar eu doar o gramada de fiare , cauciuc, fire si alte chesti care combinate te poti folosi de ele, mereu privesc lucrurile in 2 feluri in acelasi timp si nu inteleg de ce.

  Like

  1. Cred că răspunsul ar fi că nici măcar același lucru privit de două persoane nu mai e ”același” lucru. Oamenii văd totul diferit. Cineva vede doar ceea ce e la suprafață, altcineva descompune obiectul respectiv în detalii și ar fi capabil să-l reconstruiască de la început până la sfârșit.

   Și – deși e același lucru – diferiți oameni îl văd diferit.

   Iar la întrebarea: de ce se întâmplă acest lucru? 🙂 Nu am răspuns… cel puțin acum 🙂

   Like

 3. frumos articol!

  Like

 4. Andrei D. · · Reply

  Foarte intereant, la intrebarea de ce se intampla aceste lucruri as dori sa raspund eu…
  1.Teoria relativitatii a lui Einstein (impartita in 2 teorii relativitatea restransa si relativitatea generalizata) cred ca se poate aplica si aici, si anume plecand de la structurile ADN, care ne confirma ca suntem unici, la structuri macrometrice ce la fel ne confirma ca exista o perceptie diferita a emotiilor si a senzatiilor la toate persoanele, dar preferam sa la generalizam sub acelasi nume. In alte cuvinte, datorita chimiei din care suntem facuti unici, nu poate rezulta un individ.
  unic.
  2.Medical vorbind, sau cel putin din punctul meu de vedere, persoanele creative, dezvolta o emisfera stanga ceva mai puternica, ceva mai bine dezvoltata. Printr-o matematica simpla realizam ca emisfera dreapta, cea in care exista centrele inhibitorii, “logica”, moralitatea si unde se realizeaza procesele ceva mai constiente, este usor neglijata, printr-o simpla diferetna cantitava de nutritie cerebrala, si volum sanguin. Poate aceasta teorie va confirma ca persoanele creative, sunt usor lipsite de procesele constiente, logice si analitice. (Daca imi amintesc bine citisem un articol in care era prezentat geniul artistic a lui Van Gogh, comparativ cu volumul emisferei stangi cerebrale). Aici sunt explicate putin mai bine aceste teorii “http://www.indiaparenting.com/raising-children/253_443/left-brain-right-brain.html” nu e pt reclama e doar informativ.
  Cu stima.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: