MoldTelecom: despre prețuri, liberalizare și disponibilizări

De la bun început trebuie să recunosc că nu m-ar interesa nici planul tarifar, nici modul de administrare a personalului în cadrul operatorului-monopol de telefonie fixă – MoldTelecom, dacă nu ar fi simplele două evidențe: 1. am telefon fix acasă și 2. mama mea și-a dedicat și practic contrinuă să-și dedice cariera, viața, timpul acestei ”instituții”.

Am și eu un of, pe care îl structurez în trei părticele, pe cât de esențiale, pe atât de contradictorii.

Așa-zisa reducere a prețurilor pentru apeluri este chiar una pe față iluzorie, așa cum a scris și Dumitru Vicol. Să reduci prețul la apelurile internaționale și să scumpești pachetele de convorbiri naționale pretinzând că faci cuiva un bine prin asta, nuștiu cum, nu e frumos. Dacă e să fac un raport între numărul de ori cât sun eu acasă și cât mă sună pe mine de acasă, fiind în afara, țării raportul e, în cel mai optimist caz, de 10:1. Idea e că reducerea prețului la convorbirile internaționale se face din cauza reducerii considerabile a numărului apelurilor către alte țări, DAR, de dată ce acestea reprezintă punctul slab al MoldTelecom sugestia ar fi că aceste SALES!!!” să nu fie reclamate ca un punct forte și nici pe departe compensare și justificare a majorării prețurilor la convorbirile naționale. Despre asta a scris și Victor Ciobanu, așa că nu mă mai opresc la acest punct.

De fapt, nu. Mă opresc încă la un detaliu. Scurt. O justificare de a majora prețul la convorbirile interne este faptul că costurile depășesc veniturile. Prost doar să fii, să nu știi că dacă compania înregistrează profit (iar în cazul MoldTelecom – profituri mari): e imposibil ca costurile să fie mai mari ca veniturile. Asta e evident.

A doua dilemă care stă în mintea mea este… cum oare un director de companie poate să întreprindă anumite acțiuni, declarând că le face spre liberalizarea pieții? Cum în general un director de companie imensă poate să dorească liberalizarea pieții, fiind monopol natural? Din punct de vedere economic, da, desigur – liberalizarea are avantajele ei (se nasc noi companii, apar noi locuri de muncă [deși în companiile vechi lucrătorii sunt ”dați afară”, dar asta deja e dezavantaj], mai puțini șomeri, prețurile produselor/serviciilor scad, calitatea acestora crește, crește calitatea campaniilor de marketing, companiile tot mai mult atrag atenție activităților de responsabilitate social-corporativă). Dar cum pot eu să cred că un director al unui monopol natural poate să-și dorească să aibă concurenți, să fie nevoit să micșoreze prețurile, să împartă profitul cu fiecare companie nouă care va intra pe piață? Da, asta e corect, dar inițiativa e straniu că vine din partea a însuși directorului companiei-monopol și nu a consumatorilor sau instituțiilor care să apere drepturile consumatorilor sau (și) drepturile ”start-up”-urilor din acest sector?

Și încă un ”off” care, pentru mine personal, e exponențial mai important decât celelalte două sus-menționate. Nuștiu de ce, dar despre disponibilizarea ÎN MASĂ a salariaților MoldTelecom nicăieri nu prea se face publicitate. Am spus inițail că aș avea și motive personale pentru care m-ar frământa asta, dar tot aceste motive personale mă fac să fiu atentă cu tema în cauză. În așa condiții, probabilitatea de a rămâne fără lucru este mai mult acceptabilă decât presiunea și stresul care e pus pe capul lucrătorilor care rămân să muncească pentru MTC. Și măcar de-ar fi disponibilizările astea făcute paralel: raport (cel puțin ceva aproape) de 1:1 între lucrătorii productivi (muncitorii, inginerii, montorii, operatorii, etc.) și cei ne-productivi (ADMINISTRAȚIA!!!), dar nu e așa să fie, ci se trezesc oamenii cu mai mulți directori pe cap decât colegi cu care să împartă responsabilitățile.

Concluzie. Eu sper ca reorganizarea care se petrece din rădăcini astăzi în MoldTelecom să-și aducă roadele… Doar că, atunci când mă refer la roade, nu am în vedere profituri care să crească nebunește, ci eficiență atât în prețuri, cât și administrarea personalului. Gata.

Nu gata. Iată încă și o publicitate de-a MoldTelecom-ului. Nu de alta: îmi plac efectele…

Advertisements

15 comments

 1. Hey , acum intrebarea zilei e… cum sa luptam impotriva la moldtelecom ? sa le scrii scrisori ???? nu cred … nu prea vad solutii

  Like

  1. Dima, cred că dacă ar exista vreo soluție mai eficientă, s-ar fi găsit cineva s-o implementeze sau cel puțin să o spună…

   Like

  2. E simplu… dupa cum MTC-ul e org de stat ar trebui sa nimereasca veniturile in bugetul statului, insa fiind la conducere un timp relativ scurt tre sa reushesti sa pui in buzunar destul.. astfel conducerea MTC incepe a investi in HI-Tech adica Internet, IPTV… bla bla .. si investeshte prin intermediul a tertelor companii, se fac tendere .. pe care le cashtiga companii private care apar cu o zi inainte de tender, sumele se tripleaza, tendeerle le cashtiga practic shefii MTC, si ca rezultat .. o tara care nu are drumuri si salariu minim de 800lei are al 3-lea loc in lume de acces la Internet, contrastele sunt generate de spalarea de bani care tre sa ajunga in buget….

   Like

 2. nu trebuie de luptat in curind va fi privatizat 🙂

  Like

  1. cine știe dacă asta va fi soluția… 🙂

   Like

 3. Privatizarea in RM e pur si simplu transferarea drepturilor de la stat la un om al statului …
  nimic nu se schimba 😉

  Like

  1. poate nu în toate cazurile… eu tind să cred că Air Moldova ar avea o ”soartă” mai bună fiind privat.

   Like

 4. natalia, inteleg frustrarea ta, dar inainte ca sa iti creezi o opinie eronata te invit sa citesti un articol, care in linii generale prezinta pretextul economic al deciziei…
  http://logos.press.md/Weekly/Main.asp?IssueNum=883&IssueDate=28.01.2011&YearNum=3&Theme=8&Topic=28752
  e in rusa, dar explica care e motivul cresterilor si de ce se vb despre liberalizare… la fel, profiturile unei companii nu inseamna ca tarifele sunt corecte.. ajustarea tarifelor e ceva firesc in economia de piata, daca va fi privatizat mtc cu siguranta va elimina populismul asta social si va reajusta tariful si mai drastik… asta e ideea, toti vor management eficient si privatizare, dar acest lucru inseamna si tarife puternic modificate, cel mai des spre majorare… union fenosa a mers pe aceeasi cale… sa nu creada lumea ca daca miine vedem un investitor strain el va pune accent pe a oferi servicii ieftine… el va baga bani din greu, dar va stoarce si mai mult… e obiectiv si natural…
  am citit in comunicat ca se ridica tarifele pentru a falimenta mtc… no comment, cu tot respectul, dar chiar credeti ca falimenteza un monopolist care a crescut un pic tarifele?

  modul in care la moment sunt motivate astfel de reajustari, da, intradevar nu e prea onest si transparent, dar din punct de vedere economic eu consider aceste ajustari firesti…
  p.s. aceasta liberalizare a pietei nu se face la initiativa proprie a mtc, ci sub supraveghere a organelor internationale…

  Like

  1. Dumitru, am citit articolul de pe LP, merci.

   La capitolul privatizare, o să mă repet să spun că nu-mi vine a crede că o companie conștient își dorește concurenți, pe care (plus) și-i face cu propria mână. Dacă e vorba de un fel de ”impunere”… atunci nu am înțeles cine sunt organele internaționale care vin cu inițiativa ”reechilibrării prețurilor”… să fie vorba de FMI? Știu că ei demult asta solicită.

   Dar cel mai confuz lucru este, totuși justificarea majorării prețurilor. Eu înțeleg că treb să existe un pretext economic. Dar nu îl văd. Să pornim de la ceea că MoldTelecom e monopol. El deține peste 90% din numărul de abonați la rețeaua fixă. Dacă Agenția pentru Protecția Concurenței are dubii la acest capitol – nu mă mai interesează părerea ei (pentru ca în articolul pe care mi l-ai dat s-a scris despre asa chiar la început, ce dubii să fie?). Mai departe, acest monopol obține profituri mari, respectiv, din punct de vedere economic activitatea este justificată, iar costurile sunt mai mult decât acoperite. S-ar primi că toată restructurarea asta nu va duce decât la profituri dublate sau triplate. Dar nu e vorba că a obține profit e rău, ci presiunea asupra buzunarului populației va fi (mai) grea.

   Să facem, de exemplu, niște calcule simple. Dacă până acum o persoană care vorbește lunar (de ex) 100 minute plătea 6 lei abonament lunar, în care acest abonament era inclus, de la 1 martie cel mai ieftin pachet va fi ”social” cu 15 lei, care nu are minute incluse. Dacă aceași persoană va continua să vorbească 100 minute lunar, rezultă că costul acestora = 0,16*50 + 0,08*50 = 8 + 4 = 12, total 12+15 = 27 lei. (sursa datelor de aici)

   Adică 6 lei până la ”restructurare” și 27 lei după. Majorarea prețului de practic: 4,5 ori. Nici nu vreau să multiplic profiturile companiei cu acest număr, nici aproximativ. Nu mi se pare chiar ok.

   DAR, eu nu vreau să ”mă bat cu capul de pereți” că majorările nu treb să aibă loc. Dar o justificare normală eu NU am auzit. Ba se aduce argumentul ”cererii (false) din partea diasporelor”, ba se invocă că costurile de întreținere sunt mari (paralel cu disponibilizări masive și încasări enorme).

   Restructurarea MoldTelecomului pentru mine rămâne a fi o enigmă.

   Like

 5. Eu sunt sigura ca ceea ce se face nu miroase a bine, se vede foarte bine in ce se bate – au micsorat tarifele internationale si va costa 1.44 min dar nu cred ca vor atrage prin aceasta consumatori mai multi deoarece acum e foarte usor sa vorbesti nelimitat pe skype – iti iai internet cu 80 lei luna si ai toata libertatea, si daca o sa ziceti ca problema este computerul care lipseste apoi sunt sigura ca nu se justifica prin preturi- si la urma urmei daca rudele de peste hotare au placerea sa te auda si chiar sa te vada, cu salariile de acolo nu este o problema sa-ti faca un cadou un computer. Se bate in consumatorii locali pe care deasemenea ii vor pierde in marea lor majoritate deoarece nu vor fi deacord sa cumpere lunar un abonament de 30 lei care nu ofera nimic, se va simti bine vei cumpara nimic la pret de 30 de lei, e extraordinar!!!! cine oare o sa-mi argumenteze acest pret? Si tin sa atentionez ca 15 lei/200 min vor achita doar pensionarii si invalizii (atentionez pentru cei care nu au citit atent noul plan tarifar)restul automat vor trece la abonamentul de 30 lei/0 min – adica parintii nostri din sate care nu au locuri de munca, dar nu sunt pensionari sau invalizi vor achita 30lei/0 min si de la prima minuta vor fi taxati. Ia sa-i intrebati citi din ei vor renunta la telefoane? In orase deasemenea e foarte interesanta situatia – avem starnet-ul care ofera convorbiri putin mai scumpe dar de 30 de lei te dai de-a dura. Respectiv eu cred in faptul ca se urmareste falimentarea intreprinderii. Acum cu toate ofertele de la companiile de telefonie mobila nu cred ca va mai avea rost sa pastrezi fixul pentru ca sa achiti 30 lei/ 0 min.

  Like

 6. sa inteleg ca voi plati 30 lei pentru arenda numarului care este cumparat de mine – interesant. Poate in curind vom achita cuiva si areda apartamentul propriu pentru ca cel ce nu are sa achite mai putin. Oare aceasta este democratia?

  Like

  1. Seamănă mai mult a un socialism, nu din punct de vedere a egalității oamenilor, ci a supremației statului ca factor de decizie…

   Like

 7. Fac share la încă o opinie la acest capitol: Daniela Dermengi’ blog:

  http://danieladermengi.wordpress.com/2011/01/30/vrajeala-a-la-moldtelecom/

  Like

 8. […] comenteaza acum 2 vizualizari. De multe ori am scris la subiectul MoldTelecom. Şi cu impresii generale, şi cu o analiză mai aprofundată din punct de vedere a organizării şi conducerii corporative. […]

  Like

 9. […] multe ori am scris la subiectul MoldTelecom. Şi cu impresii generale, şi cu o analiză mai aprofundată din punct de vedere a organizării şi conducerii […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: