Altă abordare a vieții și vârstei de pensionare

Cred că este și firesc ca în marea majoritate a cazurilor vârsta de pensionare, perioada de pensionare și condițiile acesteia te fac mai puțin tentat să o aștepți și dorești. Pornind de la greutățile financiare și lipsa încrederii în suportul obligatoriu al statului (obligatoriu, în acest context, este interpretabil).

Generalmente, conceptul de pensie este clar, dar nu e clară viabilitatea mecanismului care lucrează în Republica Moldova, mă refer la fondul public de pensii, care este unul obligatoriu și care nu are piloni alternativi care să lucreze pe larg, așa cum e cazul în alte țări. Imorală-i situația dat fiind că pensia pe care o primesc cetățenii moldoveni nu acoperă minimumul de existență stabilit conform normelor morale (și nu numai, desigur).

Mătușa mea din Chișinău, cu o pensie de 704 lei lunar a trebuit să achite în 2011, luna ianuarie, 716 lei pentru toate serviciile care se cuvine a fi plătite. Pentru a evita deficitul bugetar, mătușa mea pleacă vara în sat, la sora sa, iar pentru perioada de 3 luni de zile dă apartamentul în chirie, cum s-ar spune: pentru a acoperi borțile. Chiar dacă am calcula că până la urmă mătușa mea are venituri mai mari decât cheltuieli, să fim serioși, o bătrânețe fără probleme și stres în așa condiții nu poți avea.

Acoperirea borților de care vorbeam mai sus este foarte simplu rezolvată. Desigur că am opțiunea dată de exemplul mătușii mele, una existențială. Sau am opțiunea apelării la serviciile unui fond privat de pensii. Nu e idea promovării cărorva companii scopul acestui articol, ci promovarea unei idei, nu doar existențiale.

Nu ar fi oare extraordinar să fii mulțumit de nivelul de trai pe care îl ai (îl poți avea) ieșind la pensie? Nu ar fi oare super să știi că dacă ai vise, poți să le realizezi și fiind la pensie? Dacă-ar auzi bunica mea așa cuvinte ar zice că aiuresc pentru că la pensie omul se pregătește de moarte, economisește bani pentru o pâine și nu vorbește la telefon mai multe minute decât permite limita abonamentului lunar. Eu sunt absolut convinsă că în momentul în care eu voi ajunge la vârsta de pensionare, statul moldovenesc va falimenta în onorarea obligațiilor sale și nu e un lucru care să mă facă să fiu supărată pe stat, e un lucru firesc a unui sistem deficitar și ineficient.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: