Ce înseamnă comunism?

Am citit zilele acestea câteva idei dintre cele pe care le avea Karl Marx asupra organizării societăţii şi a economiei. Cred că mulţi, dar poate nu toţi cunosc faptul că ideile lui stau la baza aşa-numitului comunism marxist. Viziunile mele asupra arenei politice moldoveneşti nu tocmai coincide cu cele ale Partidului Comunist, pur şi simplu din considerente istorice. Mi-e suficient să zic Transnistria şi mă mulţumesc cu acest argument. Ziceam de comunismul marxist: chiar dacă aşa-numitul comunism moldovenesc îmi este unul nu pe plac, cel clasic marxist nu m-a indignat şi nu mi s-a părut unul atât de exagerat şi rău, cum provoacă cuvântul comunism în Moldova. Idea principală care m-a pus pe gânduri ţine de faptul că societatea capitalistă este oarecum una egoistă şi materialistă, pe când cea socialistă este una orientată spre utilitatea tuturor, maximizarea plăcerii pentru toţi prin puterea centrală: necorupta guvernare, cinstita.

Ţin minte cum cineva îmi spusese cu câţiva ani în urmă că comunismul moldovenesc nu are nimic cu comunismul marxist, comunismul adevărat. Am reţinut aceste cuvinte din respectul pentru interlocutorul meu, dar nu m-am interesat de argumente. Prin perioada lui aprilie 2009 nu conta atât argumentul şi motivul, cât scopul final: dezrădăcinarea comunismului moldovenesc.

Acum îmi dau seama că puţin din comunismul adevărat a fost vreodată prezent în Republica Moldova. Şi dacă şi a vrut cineva dezrădăcinarea cuiva sau a ceva, precis nu a comunismului, pentru ca nu s-a făcut prezent în ţara noastră (poate, din păcate chiar). Cuvântul pe care ar trebui să fie pus accentul într-o societate de tip marxist este egalitate şi nu stabilitate. Comunismul marxist are drept scop primordial abolirea clasei superioare (bogate) din societate, care e minoritate. Comunismul moldovenesc a făcut discrepanţa dintre clase simţitoare şi idea e că prin exemplul familiei de guvernare s-a făcut contrariul – plasând familia regală în minoritatea socială a bogaţilor.

Poate PCRM chiar ar trebui să-şi schimbe denumirea? Nu că aş avea ceva acum contra programei lor şi planurilor, las’să le aibă, dar să nu mintă lumea că sunt comunişti… pentru că nu sunt. Sau greşesc?

9 comments

  1. Napocel · · Reply

    Peceremiștii sunt un rest CCCP și gândesc comunist.

    Like

    1. Napocel, asta e și idea că deși se auto-denumesc comuniști, ideologia comuniștilor moldoveni e diferită de ceea ce presupune comunismul clasic… e altceva dacă gândesc corect sau nu, dacă fac sau au făcut corect ori ba – întrebarea e de ce se numesc comuniști, dacă nu acționează conform doctrinelor comuniste?…

      Like

  2. De acord referitor la ‘comunismul moldovenesc e diferit de teza marxista’, insa totusi marxismul presupune altceva decat abolirea clasei superioare, e mai degraba abolirea clasei proprietare de capital productiv (e.g. antreprenori). Aici nu mai merge vorba de o minoritate..

    ‘maximizarea placerii pentru toti’ e sloganu filozofiei utilitarieni (Bentham, Mill si practic toate modelele economice sint bazate pe utilitarianism). ai dreptate, un astfel de slogan s-ar potrivi si marxismului doar ca in variantele mai avansate a utilitarianismului placerile nu sint toate puse pe acelasi cantar (o piesa de teatru cantareste mai mult decat un epizod de The Simpsons, chiar daca nu mi se pare chiar cinstit :)) Mai mult decat atat, un antreprenor are o valoare mai mare decat un sofer. astea’s doar unele din diferente intre marxism si utilitarianism.

    Like

    1. Rustam, eu de-abia încep să studiez (mai bine) istoria economică (la lecțiile de filosofie și economie 😉 ), de aceea poate am și comasat idei, mișcări care de facto sunt diferite. Sper să le cunosc și diferențiez mai bine la final de semestru 🙂

      Mai urmează să înțeleg multe din ceea ce presupune teoria marxistă, dar până acum nu am descoperit prea multe similarități dintre aceasta (mă refer la comunismul marxist) și fosta noastră guvernare comunistă. Să înțeleg dar că ”abolirea clasei proprietare de capital productiv (e.g. antreprenori)” înseamnă naționalizare? Dacă da, atunci, paradoxal, la noi de prin 1990 doar de privatizare se ține guvernarea. Nu sunt pentru deposedarea de drepturi a antreprenorilor (sectorului privat, ba din contra), dar e straniu că asta se bate cap în cap: comunism moldovenesc – comunism ca la nimeni.

      P.S. Mi-a plăcut exemplul cu plăcerile, eu fac parte din categoria celora care optează pentru o piesă de teatru mai mult decât The Simpsons 🙂 Sorry pentru lipsă de solidaritate! 🙂

      Like

  3. Rustam · · Reply

    Referitor la ideea de proprietate privata argumentul original a lui Marx e mult mai complex decat l-am prezentat si eu, e mult de discutat. de ex. unii (dupa cate sticle?) vad chiar idei libertarieni in spatele tezei marxiste. totusi, bine ca comunistii nostri au privatizat si nu deposedat. problema-i in cum a avut loc procesul de privatizare, dar asta-i un alt punct minat.

    Like

  4. Napocel · · Reply

    Păi acționează agresiv împotriva limbii române, mint de sting cu privire la istorie, se cunoaște cenzura și intmidările lor, etc., etc. Sunt comuniști veritabili. Io când îl văd pe Mișin, îl văd pe Stalin. Să nu ai vorbesc de alții…

    Like

  5. Nu pun mîna în foc, dar am auzit că mulţi reprezentanţi ai PCRM, inclusiv din “vîrful” partidului, au recunoscut că ei nu sînt nici pe departe comuniştii de altădată. De ce însă continuă să se numească anume aşa? Pentru că e brand. aşa cum e brand şi Komsomoliskaia Pravda sau Moskovskii Komsomoleţ.
    De ce să aruncăm atîtea pietre în grădina comuniştilor şi să neglijăm pîrloaga din grăinile altora? Oare cîţi simpatizanţi sau, mai bine zis, cîţi membri ai vreunui sau altui partid ar recunoaşte că nu pot face diferenţa dintre un partid liberal şi unul democrat sau social-democrat sau de care vreţi? Se face oare la noi afilierea la un partid datorită doctrinei? Pe naiba! Se alege liderul. Iar în cazul Moldovei, se face alegerea în favoarea unei sau altei… treuci… Păcat…
    P.S. Să nu îmi zică cineva că simpatizez vreun partid din Moldova, în special cel al comuniştilor! Cînd e vorba de alegeri, examinez, în primul rînd, echipa.

    Like

  6. De atras atenţia la denumirea PCRM: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, dar nu Partidul Comunist din Republica Moldova. Pentru că într-adevăr, PCRM este un partid al (foştilor) comuniştilor din RM, dar în nici într-un caz nu este un partid COMUNIST, după politicile şi strategiile implementate în cei 8 ani cîns s-a aflat la putere.

    Menţionai de egalitate vs stabilitate. Ai dreptate, comunismul ca ideologie, fiind revoluţionară (extrema stîngă), se centrează mai mult în jurul valorilor de egalitate şi dreptate. În privinţa stabilităţii, sau altfel spus, a ordinii, ceea ce priveşte securitatea, este o valoare aflată în centrul doctrinelor conservatoare (doctrină de dreapta, chiar extrema dreapta în cazul partidelor tradiţionaliste, sau fundamentaliste). Iar liberalismul pune în centrul preocupărilor sale valoarea de libertate, fiind o ideologie de centru-dreapta.

    Astfel, conservatorismul militează pentru menţinerea şi păstrarea situaţiei prezente (sau revenirea la trecut, cazul extremei), liberalismul militează pentru reforme, iar comuniştii pentru revoluţie, sau altfel spus pentru schimbări majore şi brutale.

    Revenind la “comunismul” nostru, PCRM, militînd pentru “stabilitate”, pentru menţinerea inegalităţilor curente, şi a privilegiilor anumitor indivizi, şi grupuri sociale, este în mod cert un partid conservator oligarhic. Iar comunismul lor nu este decît un mod de a manipula şi minţi oamenii, pentru a cîştiga cît mai multe voturi. Iar minciuna, în RM, este o normalitate, şi chiar o banalitate, încă de mulţi ani înainte, pentru întreaga societate, nu doar clasa politică.

    Like

    1. Victor, ai menționat un detaliu foarte interesant din denumirea PCRM. Eu nici nu am atras atenția că ar putea exista o diferență între ”comuniști” și ”comuniștilor”… Joc de cuvinte și înțelesuri, nu alta 🙂

      Like

Leave a comment