Transnistria

Citeam o știre despre venirea vice-președintelui american în Republica Moldova și am remarcat o frază care m-a pus pe gânduri. Avem două probleme în Moldova: emigrarea și Transnistria. După ce citesc știrea respectivă merg pe unimedia, unde dau din coincidență peste rezultatele unui sondaj efecuat în Transnistria cu privire la actualul și potențialul ei statut. Am văzut rezultatele sondajului și problema transnistreană, pentru mine, a devenit și mai complicată. Un singur lucru nu înțeleg: de ce până acum încă nu s-a efectuat un referendum care să decidă ce vor toți locuitorii așa-proclamatei Transnistrii? Problema asta suspendă deja prea mult timp în aer.

Eu înțeleg că e pământ de-al nostru, că trebuie (ar trebui) să fie Moldova… Dar asta e ca și cum s-ar striga cu gura mare că Moldova vrea unire cu România, pe când eu cred că pur și simplu vocea celora care vor unirea cu România e mult mai tare decât a celora ce tac și ignoră subiectul. Nici eu nu vreau unire cu România.

Da’ întrebarea cu Transnistria trebuie să-și găsească răspunsul său. Asta văjâie în urechi, ca o temă de discuție exploatată; iar politicienii vorbesc cu jumate de voce despre subiect și evită acțiunile. Ori da, ori ba. Statutul de Moldova – vacă care se mulge, pardon my French, irită deja. Vrea independență, dar dă datoriile din buzunarul Republicii Moldova, mai bine zis din buzunarul celora care-și muncesc zilele pentru un salariu de nimic. Aș vrea să-mi fie respectată ceva mai mult țara!

2 comments

  1. referitor la referendum. A fost unul deja in 2006. Si ca sa nu spun multe uite un copy/paste care poate te intereseaza.
    The referendum asked voters:

    1. Do you support the course towards the independence of Transnistria and the subsequent free association with the Russian Federation?
    Yes: 97.2% – No: 1.9% – Invalid/undecided: 0.9%
    2. Do you consider it possible to renounce Transnistria’s independent status and subsequently become part of the Republic of Moldova?
    Yes: 3.3% – No: 94.9% – Invalid/undecided: 1.8%

    Of the total of 394,861 registered voters, the voter turnout was 78.6%[2], substantially more than the 50%+1 required by law to validate the referendum.[3] On the day of the referendum, no exit polling was allowed within 25 meters of polling stations, to prevent disruption of voting.[4]
    So, Transnistria voted to continue its de facto independence and seek closer ties with Russia.

    Like

    1. wow… nu am stiut de una ca asta. ce sa spun?… posibil ca au fost si falsificate voturile, dar… cunosc multe persoane din regiunea Transnistreana care mi-au spus acelasi lucru: ca nu ii leaga nimic de Moldova.

      E vorba de 2 ”colegi” cu care am lucrat o vara in state. Cand ii intreba cineva de unde sunt, ei raspundeau ca sunt din Rusia, o faceau constient si la intrebarea mea: de ce? Simplu ziceau ca ei considera Rusia ca unica sansa pentru Transnistria pentru o viata mai buna.

      Like

Leave a comment