Libia și petrolul

Am avut un scurt schimb de opinii cu dindilina câteva zile în urmă despre faptul că oamenii ar trebui să învețe din experiența Japoniei și să înceteze războaiele, chiar și cele care pretind a fi super argumentate.

La mine în cap oricum rămâne întrebarea: unde-i extrem de sofisticata abilitate a europenilor și a americanilor de a negocia? Nu e? De ce nu a fost aplicată pentru a preveni intervențiile armate în Libia? Oare chiar răbzoiul ăsta nu ar fi avut alternative?

Pe urmă mă gândesc care oare să fie scopul intervenției în Libia? Nu poate să fie ”înlăturarea” lui Gaddafi, pentru că americanii au zis că nu au ei așa scop, nu e uman (!). Scopul nu e nici tocmai protecția civililor, pentru că dacă ar fi astfel: nu s-ar ataca! Să fie scopul pur și simplu redat în imaginea de alături?

Vreau să mai menționez doar o idee care mie mi se pare interesantă – asta ca să arătăm cât de schimbătoare e lumea. Dacă e să ne teleportăm cu câteva sute de ani în urmă și să vedem cum era tratat petrolul (prețioasa rezervă naturală), am descoperi că oamenii, acolo unde găseau băltoace cu petrol le ardeau, pentru că acesta aducea prejudicii enorme activității lor. Și acum ne teleportăm înapoi, în 2011, petrolul – motiv al declanșării conflictelor internaționale…

Advertisements

5 comments

 1. Pai este cunoscut faptul ca pentru petrol si se duc razboaie in tarile Orientului Mijlociu. Mai ales, nu cred ca trebuie multa iscusinta sa intelegi ca doar nu se baga SUA in razboi pentru ca tare tine la poporul Libiei. Totul are un scop, pret si unde este interesul, banul conduce. Iar de cand lumea s-a “capitalizat” atat de mul, s-a uitat de tot. Nici macar de vietile oamenilor nevinovati care mor pentru nimic (mai bine zis pentru interesele urmarite de conducatori sau tarile-conducatoare) nu se mai tine cont. Nu stiu incotro ne idreptam, dar intrebarea e: intr-o zi se va termina si petrolul ca e resursa limitata. Atunci pentru ce se vor duce razboaie? Ori, nu vor mai avea razboaie? Nu cred, tre’ sa fiu prea naiva sa cred asa ceva.

  Like

  1. Un alt motiv pentru care, posibil, acest război a fost declanșat este business-ul cu armele. USA este cel mai mare exportator de arme din lume. India este cel mai mai importator. Iar din India sunt apoi vândute armele în Libia. Din acest punct de vedere, tot timpul va exista un motiv pentru un nou conflict în care cererea pentru armament să crească vertiginos…

   Like

  2. Apropo, o chestie interesantă despre petrol: situația cu petrolul nu e chiar așa de dezastruoasă cum se vorbește. Desigur, e o resursă care se regenerează mai greu decât rata de creștere a consumului, dar este și o altă abordare.

   Evident că nimeni nu poate spune nici aproximativ măcar cât însumează rezervele de petrol descoperite și cele nedescoperite. Panica cu epuizarea resurselor petroliere a început chiar după 1960, mulți economiști prezicând că petrol nu va mai exista peste 20 de ani. A existat. Prin anii 80 se întâmpla același lucru și în 2011 – tot. Petrol tot este. Ceea ce s-a schimbat între timp e volumul total al rezervelor accesibile raportate la consum. Adica, azi, like never before, avem suficient petrol. Deja depinde de noile explorări evoluția consumului acestui produs – dar și explorările pot fi… împiedicate.

   De ce?

   În SUA a fost descoperit o nouă metodă de extragere a petrolului… dintr-un tip special de nisip. De ce nu e promovată activitatea respectivă (ÎNCĂ)? Pentru că acel petrol va costa ceva mai mult decât petrolul natural (deși va fi identic). Din cauza asta: potențialii investitori în acest business așteaptă haos pe piața petrolului natural (ei încurajează într-un fel gândul că petrolul natural se epuizează), pentru ca apoi alternativa lor să iasă în prim plan. Da, mai scump, dar oricum: nu rămânem fără petrol.

   Like

 2. Sni Rus · · Reply

  Da sa pun 5 capishi si eu, deamu daca o aparut starea asta de spirit si la mine in facebuk: Razboiul in LIbia si petrolul nu este tinta principala, daca guglesti o sa vezi ca LIbia e undeva pe locul 16 cu petrolul si Gaddafi nui chiar cel mai mare terror din lume, sunt tari mai mari si mai puternice unde e mai rau. Scopul este Iran, asta deja o sa vedeti cu timpul, de ce ? In trecut (2-3 ani in urma) SUA mai ca deja era sa inceapa o lupta cu Iran, dar nu sa dus pina la urma, acum deja si Israelul cere sa fie atact Iranul si un autobuz a explodat, cred ca se va da vina pe Iran, ca daca deja tarile acesteaa care ataca LIbia sa atace si Iranul (ca sa nu faca 2 drumuri), ramine de vazut ce intimplator se va intimpla si ce complot va fi, ca sa inceapa o lupta mult mai mare, unde Libia era doar momeala…

  Like

  1. Nu sunt sigura, Ruslan, dacă am prins legătura dintre Libia ca momeală și Iranul ca potențial punct de atac pentru viitor, dar: sper să nu ai dreptate…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: