Nu cred în șomajul tinerilor deștepți!

Articol scris pentru allmoldova blogs, preluat de basarabeni.ro

Singurii oameni care nu ratează niciodată, sunt cei care nu încearcă niciodată. /H.L. Mencken/

Unul dintre principalele motive pentru care sute de tineri din Republica Moldova pleacă peste hotare la studii este pentru că exploatarea capacităților lor în Republica Moldova lasă de dorit, atât sub aspect educational, cât și practic, după absolvire. Când, însă, este vorba de găsirea unui loc de muncă părerea mea trece de cealaltă parte a baricadei: oriunde nu ai fi, se va găsi numaidecât un locușor care te așteaptă. Nu cred în șomajului tinerilor deștepți.

Fiecare tânăr care doreste să obtină un post de muncă: în tară sau peste hotare – o poate face, doar că în cazul doi ar presupune niste investitii initiale mai mari. Experienta mea de muncă, care încă nu este extrem de bogată, mi-a demonstrat că oportunităti sunt foarte multe si merită a fi exploatate, dar pentru asta trebuie “să cumpărăm bilet la loterie”, altfel zis, să încerci, să cauti aceste oportunităti si să încerci să scoti maxime avantaje din acestea.

Niciodată nu am avut sansa de a fi somer, mai ales tinând cont că chiar si acum sunt în mediul educational si continui să învăt, deci necesitatea unui post de muncă nu este stringentă, dar dorită.

În Republica Moldova am avut doar două interviuri de angajare. Primul la ODIMM, al doilea la InfoHub. Ulterior, în cadrul primei organizatii am urmat practica de licentă, fiind o experientă deosebit de frumoasă, gratie colectivului mic, dar harnic si productiv din Departamentul în care am lucrat. La InfoHub am avut parte de 15 luni de lucru ca angajat oficial si încă o experientă bună: colectiv tânăr, lucru flexibil si de la care am învătat multe, dar cel mai important – abilitatea de a-ti organiza individual, productiv responsabilitătile si de a obtine rezultatul pe care ti-l doresti si pe care compania îl asteaptă.

În Cehia, unde studiez de mai bine de 6 luni la Universitatea Karlov, idea de a găsi un post de muncă nu a fost una strigătoare, mai ales că obligativitatea cunoasterii limbii cehe si stringentele de timp (totusi, trebuie să mă dedic studiilor) mă descurajau să aplic pentru un post de muncă. Pentru perioada vacantei de vară, însă, am decis că trebuie să fac ceva. Am aplicat la câteva scoli de vară, conferinte, internship-uri. si am mai aplicat la un loc de muncă, pentru care am avut sperante mici, ba chiar deloc – de asta am si aplicat la o singură companie si nu am încercat mai multe. Oferta am examinat-o, aplicarea am expediat-o imediat, iar peste câteva zile a urmat interviul. Am mers cu o singură idee: mă duc ca să am si eu o experientă de interviu pentru post de muncă în Europa. Nici gând de posibilitatea de a mă angaja. stiam cam ce urmează să fiu întrebată si emotiile erau absolut prevalate de simpla curiozitate: ce mă asteaptă? Cum va fi?

Timp de 30 minute am reusit să conving intervievatorul, american de origine, că merită să mă angajeze si asa, unica mea aplicare s-a transformat în post de muncă în Cehia, pe care urmează să încep să-l exploatez îndată după examene. Bariera lingvinstică a fost stearsă pentru că compania e engleză si operează doar cu vorbitorii de limbă engleză, iar flexibilitatea timpului de muncă – oferită, anume pentru că sunt studentă.

Morala: nothing is impossible. Nu există bariere care să-ti taie definitiv calea înspre ceea ce-ti doresti. Iar dorintele se pot realiza prin încercări. Idea că e problematic să-ti găsesti un post de muncă îmi pare a fi un stereotip. Aici vreau să mă repet: mă refer la tineri si mai ales la cei descurcăreti si destepti!

Sursa principală a ofertelor: internetul (surpriză, surpriză!). Iar dacă odnoklassniki si facebook sunt singurele adrese web pe care le cunosti, atunci utilitatea internetului tău e zero, iar tu faci parte din altă categorie a tinerilor decât cea la care m-am referit anterior. A descurcăretilor. Aveam o glumă cu colegii de la precedentul loc de muncă: “- Am găsit un website foarte super, are atâtea chestii interesante si îti răspunde la toate întrebările! – Care website? Care? – Google.com”. Bate si ti se va deschide, cere si ti se va da! 😉

Advertisements

4 comments

 1. Viorel Grecu · · Reply

  Un articol destul de interesant !

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Mulțumesc frumos!

   Like

 2. Janesse · · Reply

  corect corect! tinerii hatrisori si descurcareti, nu neaparat destepti, au ocupatii generatoare de venit. probabil, esti intr-adevar un exemplu de urmat, insa toti sunt diferiti. Urasc interviurile pt k de cele mai multe ori sunt identice, si e clar ca trebuie sa spui ce asteapta angajatorul, dar de multe ori vrei sa zici doar adevarul 😀

  am si eu o descoperire la acest capitol: asa cum pe timp de criza pretul imobilelor se apropie de cel real, la fel si orice profesionist, fie somer sau angajat (dar mai degraba somer) isi poate afla valoarea reala 🙂

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   bine spus 🙂 valoarea reala o poti descoperi doar atunci cand stii ca nu esti supra-apreciat (over-valued).

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: