Între Keynes și Hayek

La una dintre ultimele cursuri din acest an de studii profesorul a rugat studenții să-și exprime atitudinea și simpatia față de unul dintre cei doi mari economiști, cunoscuți în întreaga lume pentru viziunile diferite exprimate față de modul în care societatea și economia trebuie să se dezvolte: Keynes (intervenționismul statului) și Hayek (adept al liberalismului forțelor economice).

Așteptarea mea a fost ca Hayek să-și spună cuvântul și tinerii economiști să aibă viziuni de liberalism. Cu toate acestea, proporția a fost de perfect 50 la 50. După ce am văzut și articolul de azi de pe The Economist referitor la faptul că sistemului bancar urmează să i se aplice condiții mai stricte de activitate, mi-am întărit așteptarea precum că economiile tot timpul vor pluti între cele două extreme: liberalism și control. De fiecare dată când economiile vor fi lovite de crize, evenimente negative, black swans și buterflies effects, guvernele și instituțiile regulatorii vor decide înăsprirea condițiilor de activitate economică, pentru a diminua riscurile. După câțiva ani, vreo 3-4, își vor da seama că controlul excesiv limitează dezvoltarea, creșterea și din nou se va reveni la conceptul de liberalism economic. And again, and again.

Iar cei 50 la 50 dintre colegii mei de universitate nu sunt decât proxy pentru realitate economică: sistemele se alterează și se schimbă, pentru că economia prin definiție e mereu în schimbare și… imprevizibilă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: