Ce au în comun Premiile Nobel cu demografia?

Articol scris pentru allmoldova blogs

Being a woman is a terribly difficult task, since it consists principally in dealing with men.” (Joseph Conrad)

Venind la universitate, chiar din primul an de studii, tema diferenței genurilor m-a marcat. Dezbaterile privind egalitatea de șanse dintre bărbați și femei își pierd, însă, din putere. Fie că problema dispare, fie că îmi ajustez așteptările la realitatea de zi cu zi, fie că reușesc să găsesc răspunsuri. Astăzi femeia se infiltrează în toate activitățile posibile. În unele se simte mai comod, în altele mai puțin. Fiecare sex își are punctul puternic, iar această diferență nu mai este o discriminare, atât timp cât îi spunem pe nume.

M-am gândit de multe ori de ce femeile nu se aleg cu mai multe Premii Nobel. Speram să cresc mai mare și să înțeleg. Am crescut, și s-au găsit oameni să-mi explice care e cauza diferențelor succeselor obținute de sexul frumos și cel puternic.

Dacă o luăm de la bun început, trebuie să recunoaștem (de fapt, pur și simplu să ne uităm la datele statistice sau să ne amintim proporția băieți-fete din clasele noastre de liceu sau facultate) că mai întotdeauna sunt mai multe studente-fete decât studenți-băieți. Durata anilor de studii este mai lungă la fete decât băieți, dar cum n-ai da Premiile Nobel merg în buzunarul bărbaților. Dacă e să vorbim de domeniul economic: dintre toate premiile oferite până în prezent, adică 67 la număr, doar unul singur i-a revenit unei doamne, în rest, premiile sunt cucerite de sexul puternic.

Prima explicație care a fost dată în acest sens, față de care sunt sceptică, este faptul că în lume, din punct de vedere a capacităților, majoritatea fetelor sunt în mare parte cu abilități bune – medii. Există mai puține genii-femei, dar și mai puține femei ”proaste”. La bărbați e invers: pentru ei nu există mediu: sau ești mai aproape de genialitate, sau… mai departe 🙂 Ca să dau mai multă greutate acestei explicații, mai adaug că e o constatare a unui fost-profesor de la Harvard care, s-ar zice, și-a pierdut postul din cauza acestei afirmații, de altfel, puternice.

A doua explicație a diferenței dintre bărbați și femei este una într-atât de evidentă și rațională, încât marea majoritate dintre noi o ignoră pur și simplu: maternitatea. Chiar dacă femeile își dedică primii douăzeci și ceva de ani de viață studiilor, la finisarea acestora sau ceva mai târziu, fără a reuși să se dedice carierei, femeile aleg să aducă pe lume copii și să-și împlinească instinctul matern. Nu zic că bărbații nu sunt afectați de acest fenomen, dar ei continuă cariera, ba chiar cu mai mult spor, reușind astfel să culeagă ceea ce femeile aleg să schimbe pe statutul de mamă.

Morala. Femeile merită un Premiul Nobel de mărimi enorme, un singur premiu: mare, dat celora care nu pun bețe-n roate problemei demografice, care între carieră și familie aleg a doua opțiune, care uită de aspirațiile profesionale și își satisfac tăcut instinctul matern, fără merite deosebite înregistrate pentru economie, pentru chimie, literatură sau artă. Iar bărbații, cei care au cucerit Premiul Nobel, dar și cei care muncesc prea-mult pentru ca să-l cucerească, nu trebuie să uite că cuceririle lor se datorează smereniei, cedării sau chiar resemnării altora.

Advertisements

6 comments

 1. Constatarea din prima explicaţie rezultă din a doua.
  Femeile nu sunt puse în situaţia de a alege. Maternitatea este esenţa femeii. Pornirile feministe nu sunt specifice mamelor.
  Iar diferenţele nu trebuie privite ca discriminare.

  Like

  1. ”Fiecare sex își are punctul puternic, iar această diferență nu mai este o discriminare” – asta e citat din articolul meu, chiar primul paragraf, deci – nu, desigur că nu interpretez diferențele, dar mai ales maternitatea ca formă de discriminare.

   Am încercat doar să dau o explicație faptului că majoritatea laureaților Premiului Nobel sunt bărbați. Ceea ce am scris eu este mai mult o justificare, aș spune…

   Like

 2. […] între creativitate și…Natalia on Lucrările Mele: Pensule, Culor…Natalia on Ce au în comun Premiile Nobel …Max Ciudin on Lucrările Mele: Pensule, […]

  Like

 3. […] Natalia Bejan azi la 11:58 comenteaza acum 5 vizualizari. Am scris despre importanța educației pentru relații. Am scris despre importanța educației pentru diminuarea violenței. E timpul să explorez și […]

  Like

 4. Ovidiu · · Reply

  “nu interpretez diferențele, dar mai ales maternitatea ca formă de discriminare”
  Ma hazardez, dar cred ca le faci pe ambele. Nu stiu ce varsta ai, e irelevant stiu (intr-un mesaj te exprimai “mai am unde sa cresc”) dar – eram sa spun certitudinea – am banuiala ca nu ai copii.
  Subiectul abordat (iarasi cu tupeu) e vast si tare “alunecacios”. Personal as evita in a da verdicte, a face judecati de valoare si mai ales a emite “adevaruri” universal valabile. Evident tu ai backgroundul studiilor de specialitate iar eu ignorantul nu le am, si mai grav nici curiozitatea in a ma informa pe marginea subiectului. Ce mai, dezinteres total. Totusi imi permit sa aberez putintel: de ce reperul intr-o acceptiune comuna a genialitatii trebuie sa fie premiul Nobel? Chiar nu m-as raporta la un nenorocit de “prize”.
  Genialitatea in sine ca abstractiune si mister cu siguranta nu are legatura cu remunerarea ei in vreun fel, fie si cu un premiu. Mozart spre exemplu a murit intr-o crunta mizerie, nefiind rasplatit si recunoscut ca genial in timpul vietii. La fel Eminescu incatusat intr-o camasa de forta intr-un spital de nebuni in ultimile sale zile.
  Nu stiu tu, dar eu am auzit fara sa vreau expresia “un geniu se naste la o suta de ani” evident raportat la o comunitate, poate fi ea sat, oras sau mai ales natiune. Geniile in sine sunt exceptii si nu ar trebui sa faca obiectul unei miscari de emancipare a feminitatii. De ce? Pentru ca e al naibii de inhibator. Cum ai putea sa cresti la umbra unui geniu altfel decat ca un retard? Deci o logica a detasarii voite si voluntare – de icon-urile excelentei absolute ca valori universale – se impune. Ai spus ca femeile exceleaza in a fi medii, mediocre iar barbatii in a oscila violent de la o extrema la alta, aparent fara a interfera cu spatiul intim destinat feminitatii – a normalitatii in sine dupa toate probabilitatile. Ca sa inchei…asi mentiona un complex de inferioritate asumat (dar reprosat) a femeilor versus barbat, asi mentiona faptul ca exceptiile reactioneaza atipic si distinct fata de sistemul care l-a generat (si aici isi au locul in egala masura si femeile) si…cam atat deocamdata. Oricum poza e sugestiva, femeia aia nu pare sa astepte sa i se dea ci pare sa posede deja.
  If she did it, you can do it yourself 🙂

  Like

  1. Ovidiu,

   M-am referit la Premiul Nobel nu pentru ca este etalonul genialitatii pentru mine, ci pentru ca am vrut sa ma refer anume la Premiul Nobel. Anume pentru ca el e mentiunea cea mai de vaza acordata persoanelor care lucreaza in domeniul stiintei. Despre asta am citit, despre asta am discutat cu altii si anume acestui subiect am vrut sa ma refer. Daca era sa scriu despre “genii” in general, era sa fie un alt articol – cu o altfel de abordare.

   Si… parerea mea e ca asta e sensul crearii unui blog – sa-ti expui parerea, daca ma exprim eu prea “generalizat”, e problema mea, dar tot ceea ce scriu, in final, trebuie interpretat ca parerea mea personala si nicidecum legi universale…

   Am 23 ani. Nu am copiii. Abordarea mea in articol e una teoretica si, din nou, generalizata, din acest motiv varsta – chiar nu are nici o importanta.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: