Oameni ca și noi. Noi ca și oamenii.

Experiența mea de studii la Praga m-a făcut să înțeleg și lucruri foarte simple. Pe care adineaori le interpretam ca fiind mult prea complicate. Oamenii sunt aceiași. Au religiile lor, au obiceiurile lor, mâncarea națională, limbă maternă diferită, culoarea pielii, dar de fiecare dată mă conving că stereotipurile pe care nuștiu cine mi le băgase în cap (deși am fost mereu o persoană deschisă și tolerantă) ele pur și simplu sunt ignorabile.

La Praga am mulți colegi musulmani. Ei nu beau băuturi alcoolice și nu mănâncă carne de vită. Cu toate acestea ei sincer respectă cultura altor oameni, preferințele acestora și, de ex., la zile de naștere ei absolut deschis permit să mănânci și bei ceea ce vrei tu.

Dar nu este vorba doar de mâncare și băutură. E vorba despre lucrurile mai subtile care credeam că-s extrem de definitorii și evidente. După mai bine de un an înțeleg că diferențe mari dintre mine și colegii mei nu există… Suntem aceiași oameni. Dacă oamenii sunt atât de egali în lume și între popoare nu există diferență, de ce atunci în interiorul popoarelor există atâta dezbinare și intoleranță?

Și mâ gândesc evident la Moldova. Societatea e împărțită între români, moldoveni și ruși; între sat și oraș; între comuniști și cei care… sunt pentru oricine altcineva numai nu comuniști. Probabil de asta și macro-mondul este mai simplu a fi înțeles decât micro-mondul, dar asta așa, ca post scriptum. 

Advertisements

2 comments

  1. LOL least they have something in common 😛

    Like

    1. they do 😀

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: