“Make Love not War” și “No War. Know More”

De multă vreme nu am scris despre educație – element care la mine în cap e bătut în cuie ca motiv numărul unu pentru marile eșecuri economice, sociale și politice ale țărilor subdezvoltate. Denumirea acestui articol nu este una întâmplătoare. Ceva timp în urmă am scris despre evidențele statistice (aici a se interpreta cuvântul ”statistice” cu respect și ascultare) care arată că cu cât mai dezvoltate țările sunt, cu atât mai sincere sunt iubirile. Și asta pentru că oamenii nu mai caută (sau caută mai puțin) să lege relații doar pentru a ieși din sărăcie și pentru a-și scoate familia din mizerie.

Azi, scurt pe doi, mai vreau să adaug un exemplu al importanței educației pentru fiecare individ în parte și, nemijlocit, societate. Pentru cei care citesc literatură economică în engleză, recomand studiul bazat pe niște experimente economice din Sierra Leone, realizat de J.Bellows și E. Miguel. Ei au ajuns la multe și interesante concluzii, dar cea care mi se pare absolut relevantă pentru acest articol este evidența statistică (din nou, a se interpreta cuvântul ”statistică” cu respect și ascultare) cu privire la educație și nivelul violenței.

Sierra Leone de ani buni s-a aflat într-un război civil soldat nu doar cu stagnare economică, dar și decese, instituții proaste, nelucrative, sistem educațional aritmic etc. În urma unor sondaje și experimente economice, autorii sus-menționați au demonstrat că persoanele cu un număr mai mic de ani de școlarizare erau pozitiv și puternic corelate cu un nivel mai înalt de violență. Cu cât mai puțini erau anii de studii, cu atât mai mare probabilitatea de a fi antrenată persoana respectivă în acțiuni militare sângeroase.

Explicația e pe cât de simplă, pe atât de evidentă: în astfel de condiții, oamenii nu au costuri de oportunitate. Ei nu au a alege între un job bun și răzbunare față de guvernare, între avansare academică (spre un PhD, de ex.) și opțiunea de moment de a lua arma în mână. Alegerea este automat făcută pentru opțiunea doi.

Acest punct de vedere este unul marginal, într-un anumit fel, dacă e să ne gândim la acțiuni militare doar. Dar exprimarea violenței este de facto un fenomen care nu numaidecât poate fi găsit pe câmpul de luptă în exclusivitate. El poate fi găsit în casele femeilor sau bărbaților maltratați, în societățile unde oamenii nu învață despre discriminare și importanța non-discriminării, în fiecare om cărui soarta/familia nu i-a dăruit niște 7 ani de-acasă pe măsură. Mi-aș fi dorit eu aici lista să se încheie…

Educația este mult prea importantă. Iar a nu investi în educație, devine echivalent cu a investi indirect în violență sau a admite iubiri false (cât de banal nu ar suna asta) ș.m.m.m.a.

Advertisements

5 comments

 1. Iulian N. · · Reply

  Interesanta abordare, neobisnuit. Educatia chiar este importanta pentru societate, iar investitiile in educ nu trebuie subestimate. Din pacate guvernantii moldoveni nu prea investesc in lucruri durabile.

  Like

  1. Natalia Bejan · · Reply

   Asta e un cerc vicios: nu se investeste pentru ca se subestimeaza si se subestimeaza pentru ca nu sunt investitii in domeniu. Trap.

   Like

 2. Napocel · · Reply

  Educația-ntradevăr e un pilon al stabilității. Din păcat asistăm la contraeducație în zilele noastre

  Like

  1. In zilele noastre fiecare are libertatea de interpretare asa cum si-o pofteste, chiar si cand e vorba de riscuri ce vin asupra statalitatii.

   Like

 3. […] scris despre importanța educației pentru relații. Am scris despre importanța educației pentru diminuarea violenței. E timpul să explorez și subiectul importanței educației pentru fertilitate, care, recunosc, […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: