“Fabule Moderne” de Tatiana Țîbuleac

E o plăcere neasemuită să știi că multă lume citește cărți scrise de autori autohtoni. Este plăcut să dai prin librării de fețe cunoscute, care caută aceleași cărți după care ai pornit și tu… Probabil că este și asta o parte care formează magia adusă de sărbătorile de iarnă.

După plăcerea lecturii cărții “Regina Nopții” de Lilia Calancea, sunt absolut frapată să continuu șirul de lectură fabuloasă prin cartea Tatianei Țîbuleac, “Fabule Moderne”, lansată cu câteva săptămâni mai devreme. [Voi încerca să nu mai scap nici o lansare de carte, dacă sunt acasă.]

* * *

Cât de bine știm să învățăm lecțiile pe care ni le dă viața? Cât de bine știm să învățăm din greșelile noastre și a oamenilor cu care ne intersectăm? Probabil că nu o facem integral și suficient. Dacă am face-o, nu ar exista fabule, pentru că nu ar exista necesitatea moralei scrise.

* * *

Inserez mai jos câteva fărâmituri de gânduri luate din cartea menționată mai devreme. Este mai degrabă incorect a rupe fraze din contextul unei fabule, pentru că fabula e o compunere care dă dovadă de integritate doar dacă toate componentele sunt prezente. Dar, totuși, chiar și aceste scurte gânduri rupte din context reușesc, după părerea mea, să transmită gustul lucrării.

* * *

“[…] nu marginile ne sperie. Nu limitele. Ci oamenii și întâmplările care ne împing spre ele.”

“Timid, au spus lumii întregi, că și ridurile pot fi sărutate.”

“Pletele ei erau încâlcite de drum, iar gândurile – de libertate.”

“M-am pierdut și nu știu unde-s încă,/ într-o boabă de orez/ sau pe un colț de stâncă.”

“Ce-ar fi dacă unele cuvinte nu ar mai fi sunete, ci lucruri și ființe?/ Poate nu am mai lovi unii în alții dacă, după o ceartă, casa s-ar umple cu pietre, ca un cimitir./ Poate nu am mai răni în dragoste dacă, după trădări, hoituri de flamingo ne-ar stăvili ieșirile./ Poate nu am mai minți dacă, după o nouă minciună, roiuri de vipere s-ar porni după noi, ca după niște regi putrezitori./ Poate nu am mai fura, dacă lacrimile sărate ar fi singura apă care ni s-ar da vreodată.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: