Cu dragoste de Zagreb

Zagreb miroase a copturi și flori. Asta e cea mai puternică amintire despre acest oraș special, care și-a lăsat amprenta în inima mea. Patiseriile și frumoasele căsuțe în care se vând flori sunt la fel de multe cum sunt la Chișinău frizerii și farmacii.

Din aceste motive, întâmpinarea acestei primăveri la Zagreb, a avut un iz special de frumos.

IMG_6212

Zagreb amintește a Praga și Roma, dar nu e deloc invadat de turiști precum sunt celelalte două capitale, ba dimpotrivă, localnicii nu prea stau prin casă, ci își savurează cafeaua și timpul liber prin cafenele și restaurante, iar turiștii se pierd în marea de croați.

Iar eu ador când lumea din stradă nu identifică ușor că sunt și eu un fel de turist. Eu vreau să mă pierd în mulțime, să mă fac nevăzută și doar să simt atmosfera orașului așa cum e ea, nativă, intactă.

Trg bana Jelačića, Zagreb

Trg bana Jelačića, Zagreb

Localnicii zic că Zagrebul e un oraș prea mic, iar eu cred că Zagrebul are dimensiunea ideală pentru un oraș care nu te obosește, nu te grăbește. Nu există sute de atracții turistice și zeci de trasee alternative pentru odihnă și plimbări, dar există suficiente străzi și colțuri frumoase, pentru ca să te poarte pasul zile întregi, fără plictiseală și fără epuizare.

De la Strossmayerovo šetalište vezi cum se întinde liniștit orașul, aproape ca-n palmă.

Zagrebul de la înălțimea Strossmayerovo šetalište

Zagrebul de la înălțimea Strossmayerovo šetalište

Strada care numaidecât merită trecută dintr-un capăt până în celălalt este Tkalčića, împânzită cu case vechi și josuțe, cu restaurante și cafenele la tot pasul.

IMG_6070

Vedere spre Catedrala Zagrebacka (Katedrala Marijina uznesenja) dinspre Ulica Ivana Tkalčića

Catedrala Zagrebacka merită și ea vizitată, mai ales că se află chiar în centrul istoric al orașului, unde de facto, sunt amplasate majoritatea punctelor de atracție turistică (dar nu numai!).

IMG_6045

Catedrala Zagrebacka (Katedrala Marijina uznesenja)

IMG_6091

Biserica Sfântului Mark

 

La Zagreb am vizitat și două muzee. Muzeul Artei Naive este un muzeu foarte mic, dar drăguț, solicită doar 20-30 min pentru vizită și conține o expoziție de picturi în stilul pe care deseori îl invocă croații – arta naivă.

IMG_6108

Pictură expusă în Muzeul Artei Naive. “In the Hills – Primeval forest” de Ivan Rabuzin, 1960

Cel de-al doilea muzeu vizitat este rezultatul unei idei originale, Muzeum of Broken Relationships; este și el un muzeu relativ mic, dar consumă mai mult timp, pentru că este nevoie să citești comentariile pentru obiectele expuse, altfel vizita pierde orice rost. Muzeul conține zeci de obiecte care în mod direct sau indirect povestesc circumstanțele sau motivele pentru care anumite relații au luat sfârșit (nu este vorba doar de cupluri, ci și prietenii, familii, …).

În prezent, proprietarii muzeului primesc obiecte din întreaga lume de la persoane care au vizitat muzeul și doresc să își împărtășească povestea cu miile de necunoscuți care vin în acest  muzeu. Sau, posibil, ei pur și simplu vor să rămână în istorie, făcându-și publică, într-un muzeu, povestea unei despărțiri (deși toate istorioarele rămân anonime).

IMG_6122

Museum of Broken Relationships

În fiecare dimineață (cel puțin în weekend), croații pot merge la cumpărături de produse naturale, de casă, la piața numită Dolac, situată și ea la 2 minute de mers de la piața istorică Trg. La Dolac poți cumpăra nu doar legume, fructe și produse de casă, dar și obiecte confeționate manual, flori și ornamente florale.

IMG_6058

Piața în aer liber, Dolac

IMG_6057

Piața în aer liber, Dolac

IMG_6060

Piața în aer liber, Dolac

La capitolul mâncare nu am obiecții, ci doar sugestii. Carnea e excelentă, peștele proaspăt. Pot recomanda câteva localuri în care aș reveni de nenumărate ori, cu plăcere:

 1. Pri Zvoncu, situată mai departe de centrul istoric, dar merită efortul deplasării.
 2. Vagabund, o rețea de restaurante cu mâncare locală.
 3. Binimoto, un restaurant de sushi take away. Evident că restaurantul nu oferă mâncare locală, dar raportul calitate-preț pentru sushi m-a făcut să revin la Binimoto de cel puțin 10-15 ori, pentru că totuși am stat la Zagreb o perioadă mai lungă de timp.
IMG_6229

Mixt grill, Vagabund restaurant, de pe str. Vlaska 90

Iar după ce te-ai asigurat că stomacul e plin, cel puțin câteva muzee sunt vizitate, poți pur și simplu să mergi la o plimbare prin regiunea centrală, istorică a Zagrebului, unde până și pereții emană căldură și relaxare. Iar croații te vor inspira prin ritualul lor zilnic de a savura încet și frumos viața.

IMG_6088

 

Câteva stereotipuri puternice, despre care nu aș vrea să uit la revenire la Zagreb (următoarea revenire fiind în mai puțin de 2 luni):

 • croații consideră o insultă mulțumirea pentru că ți-au oferit medicamente. Ei consideră că, dacă le mulțumești pentru o simplă pastilă, aceasta nu își va avea efectul.
 • croații consideră că dacă ți-ai pus geanta pe podea, vei rămâne fără bani, și vor avea grijă să-ți facă observație, până nu scapi de acest obicei.
Advertisements

2 comments

 1. Sunt utile aceste informații pentru cei ce vor sa viziteze Zagrebul

  Like

  1. Sper să fie utile 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: