Chiang Mai: touring around

Chiang Mai, la a doua vizită în arhivă, mi se asociază cu un oraș al tururilor și expedițiilor. Mergi acolo pentru ca să cunoști Tailanda, mai adâncă, mai autentică, cu tradiții înrădăcinate și un pic influențate de cultura chineză.

Diversitatea activităților este una covârșitoare, regiunea fiind una destul de dezvoltată în ale turismului și satifacției curiozității străinilor.

De această dată Chiang Mai ne-a întâmpinat cu o surpriză mai puțin plăcută. Hotelul în care trebuia să stăm a făcut o greșeală și am rămas fără loc de trai. Cu siguranță, în nici un oraș turistic nu vei dormi în stradă, numaidecât se va găsi o cameră liberă, cel mai probabil, chiar la hotelul de peste drum, dar prețul și calitatea nu vor mai fi aceleași ca și în cazul unei rezervări prealabile.

A fost o lecție învățată: confirmă vizita cu câteva zile înainte de sosire (chiar dacă plata a fost făcută integral) și acceptă oferta Agodei de a găsi și substitui hotelul cu ajutorul lor, din prima ofertă, pentru că la a doua încercare ei nu mai au oferta valabilă (chiar dacă îi suni înapoi peste 10 minute).

Despre tururi vorbind, de data asta am început explorările cu vizita la hot spring, în care apa zvâcnește natural din adâncul pământului, fiind la o temperatură de aproape 100 grace Celsius. Ceea ce fascinează nu sunt pur și simplu hot spring-urile, ci utilizarea lor. Tailandezii au găsit și aici cum să mobilizeze portmoneele turiștilor. Ei vând ouă de prepeliță și coșuri de lemn în care aceste ouă pot fi fierte direct în hot spring. Ouăle de prepeliță au nevoie de 2 minute pentru a fi fierte, iar după – savurate, împreună cu sosul de soia.

IMG_1779

Hot spring

O atracție turistică majoră din regiune este templul alb. Construcția acestuia a început relativ recent, iar procesul încă continuă; cu toate acestea, perimetrul e invadat de turiști.

Ceea ce impresionează aici este simplitatea construcției, dar grandomania efectului vizual. Ca și multe temple tailandeze, și templul alb are oglinda drept element major de decor. Pe timp luminos, adică mai tot timpul, efectul oglinzii amplifică soarele și intensifică efectele vizuale, deși nu sunt decât bucăți mici de oglindă.

IMG_1793

Wat Rong Khun (White Temple), in Chiang Rai, invadat de turiști

Dacă depui mai mult efort, poți găsi și unghiuri în care turiștii să nu mai invadeze fotografiile. Cel puțin nu toate colțurile fotografiilor.

IMG_1794

Același Wat Rong Khun

Următoarea destinație – long-neck village, sat în care femeile și fetele poartă inele la gât. Senzațiile, de astă dată, au fost mixte, clar că inelele nu sunt purtate decât pentru scopuri de atracție a turiștilor…

IMG_1834

Long-neck village, cu două fetițe care vorbeau engleza

DSC_3952

Long-neck village, fulare din mătase, cusute în sat. Foto: Adrian Lupușor

DSC_3964

Long-neck village, piața locală, destinată turiștilor. Foto: Adrian Lupușor

În această vacanță am decis să “tragem o fugă” și până în Laos, dacă tot Chiang Mai se află la circa 4 ore distanță. Zona în care Tailanda, Laos și Myanmar se întâlnesc este o bine-cunoscută regiune, care poartă denumirea de Golden Triangle (mot-a-mot: triunghiul de aur), pe care a obținut-o ca rezultat al comerțului de droguri din regiune. Un kilogram de droguri era vândut la prețul unui kilogram de aur. Tranzacțiile sau schimburile aveau loc pe insula aflată exact în locul unde cele trei țări se pupă. În trecut, insula nu era controlată de nimeni, de aceea astfel de cumpărături aveau loc anume acolo, un fel de zona economică liberă. Iar astăzi, insula este în subordinea Laosului.

IMG_1873

Golden Triangle, la intersecția Myanmarului, Tailandei și Laosului

DSC_4030

Noi, în drum spre Laos

DSC_4014

La piața locală din Laos, una dintre “specialitățile” pieții. Foto: Adrian Lupușor

În Laos nu am stat decât ceva mai puțin de o oră, într-o zonă destinată turiștilor din Tailanda, pentru a evita necesitatea obținerii vizei Laos și pentru a evita necesitatea obținerii unei noi vize la intrarea înapoi în Tailanda. Deci, oficial, n-am fost în Laos. Dar, am fost. Practic, încolo și înapoi.

Un alt tur interesant pe care l-am făcut a fost vizita la împărăția tigrilor (Tiger Kingdom), unde turiștii vin pentru o experiență de comunicare, joc cu tigrii. Prețul biletului depinde de vârsta tigrului pentru care îți dorești să îl vezi/atingi, cu care vrei să (încerci) te joci.

Desigur că intrarea în oricare cușcă este supravegheată, turiștii întrând pe rând, numaidecât fiind acompaniați de câțiva dresori.

Din fericire sau ba, tigrii dorm aproape 18 ore pe zi, de aceea, majoritatea sunt somnoroși și pentru a-i incita la joacă, trebuie, mai întâi, să depui efort pentru a-i trezi. Blând, foarte blând, desigur.

IMG_2104

Tiger Kingdom, cu un tigru de 4 luni

Am trecut și pe la ferma de șerpi, care, însă, pentru mine a fost o experiență neplăcută. Condițiile de viață și nivelul de securitate sunt jalnice. Probabil, este o experiență interesantă, pentru cei care sunt gata să riște.

Toate tururile menționate mai sus reprezintă escapade în afara orașului. Vorbind de oraș, Chiang Mai, oferă combinația clasică tailandeză de atracții turistice: temple și piețe locale. Toate merită vizitate, mai ales pentru că nu sunt prea numeroase și nici prea aglomerate. Anume aici poți savura din liniștea și pacea emanată de templele budiste.

DSC_4089

Wat Chedi Luang, templu în Chiang Mai

DSC_4190

IMG_2170

Night market, Chiang Mai

Și pentru că viața de turist activ necesită și pauze, pentru refacerea energiei, recomand pauze acvatice la unul dintre cele mai frumoase locuri pentrtu acest scop, Eco Resort.

IMG_2077

Eco Resort, Chiang Mai

În Chiang Mai am întâmpinat anul nou, 2016. Tot atunci și acolo am avut unul dintre cele mai sincere momente de fascinație de la cerul invadat de lampioane… mii și mii. Am stat toată seara cu capul ridicat spre cer. O frumusețe copleșitoare…

IMG_1992

Cerul din Chiang Mai, în ajunul anului nou 2016, împânzit de lampioane

La cât de active și multiple sunt tururile propuse turiștilor din Chiang Mai, la atât de liniștită și frumoasă poate fi viața în oraș. Piețe mici, fructe gustoase, oameni deschiși, clima caldă, dar absolut suportabilă, moderată, comparativ cu Bangkok.

E un oraș în care mi-aș dori să mai revin, pentru că oferă diversitate de activități, indiferent de gradul de oboseală pe care dorești să ți-l asumi.

DSC_4135

Foto: Adrian Lupușor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: