Kravice waterfalls in BiH

[EN] Each country probably has some hidden beauties which you have to specifically and targeted search in order to find. Such a hidden beauty I discovered in Bosnia and Herzegovina, some 40 km away from Mostar and less than 10 km away from Croatia. I though I could imagine what impression waterfalls could generate, but this was much more real and powerful than expected. I understood why waterfalls photos are usually blurred (because the water evaporates, creating foggy and humid air) and why people wear cloaks when around (because the air itself is so humid that my glasses instantly reacted to it as in a sauna). 

So, if you have a chance to drive through southern BiH, visit this beautiful place. Plan a picnic and swim during the summer, and a nice walk at any time during the year. 

[RO] Fiecare țară probabil are locuri extrem de frumoase, dar ascunse. Pentru a vizita astfel de locuri deseori trebuie să le cunoști sau afli de la localnici. O astfel de descoperire am avut-o despre cascada Kravice, la circa 40 km de la orașul Mostar și mai puțin de 10 km de la hotarul cu Croația. Eu credeam că îmi imaginez destul de exact cam ce impresie ar putea să-mi creeze o cascadă adevărată, dar în realitate efectul a fost mai puternic și real, decât mă așteptam eu. Am înțeles de ce pozele de la cascade sunt de obicei blurate (din cauza apei care se evaporează, creând un aer umed și încețoșat) și de ce oamenii poartă haine de ploaie, chiar dacă afară nu plouă (pentru ca aerul este într-atât de umed, încât crează un efect de saună, la care ochelarii mei au reacționat imediat).

Deci, dacă ai ocazia să călătoreși prin sudul Bosniei și a Herzegovinei, îți recomand să treci pe la aceste cascade. Pe timp de vară poți planifica să înoți (deși apa de munte oricum rămâne rece, chiar și pe timp de arșiță), iar o plimbare este binevenită oricând! 🙂

IMG_4387

The view from the top of the waterfall / Priveliștea din vârful cascadei

IMG_4415

IMG_4388

One comment

  1. Midwestern Plant Girl · · Reply

    So beautiful!

    Like

Leave a comment