Data, data everywhere

Vor avea oare urmașii urmașilor noștri acces la internet? 🙂

Din simplul considerent că există informația: ocupă spațiu; în al doilea rând, fiecare își are versiunea sa asupra aceluiași eveniment (fapt), pe care și-o exprimă… Și, într-al treilea rând, cel mai semnificativ, fiecare informație, prostie, știre este ”click”-uită de unități, zeci, sute și mii de persoane. Și… chiar și click-urile costă. Google deja își face probleme la acest capitol, dat fiind că baza de date de căutare (searching engine) este bazat pe numărul de click-uri făcute de web-users pe anumite link-uri. O prostie (”prostie”) de așa gen de informație necesită spații colosale pentru păstrare și procesare.

Deci, cu cât devii mai renumit, mai mari profituri ai, dar și… bătăi noi de cap, cauzate de revoluțiile noastre și progrese.

Facebook, rețeaua socială, căreia la sigur nu îi este necesară o careva publicitate făcută de mine, este ”casă” pentru peste 40 bilioane de fotografii! În același timp, numărul total de utilizatori de internet în întreaga lume este între 2 și 3 bilioane persoane. Încă o cifră: 4.6 billion mobile-phone subscriptions worldwide.

O altă problemă în acest context este protecția informației, nu mă refer la ”SIS”-urile din întreaga lume, ci la simplul fapt că informația se păstrează oriunde… oricare informație postată și după asta ștearsă. Se păstrează. Chestiile personale, date de contact… Devine tot mai complicat și mai sofisticat. Dar, probabil, ceea ce conștientizează acuma ”economiile guvernante” că nu sunt ele cele capabile să țină totul pentru totdeauna sub control. Nu sunt capabile să verifice totul, să impună condiții.

Cu atât mai mult azi îmi place să cred că ”puterile” încep să înțeleagă sau… cel puțin vor înțelege vreodată că nu pot ține totul sub control.

Data is everywhere… prea peste tot.

3 comments

  1. elena · · Reply

    da….. chestia e serioasa…..

    Like

  2. tomasevici · · Reply

    1. Cel mai prost lucru este ca istoria scrisa in internet este una subiectiva sau personalizata, scrisa prin prista emotiilor de catre utilizatori. Asa dar, va fi greu mai apoi sa percepi, totusi, care a fost problema si cine e vinovatul. – La general vorbind.

    2. Cred’ca internetul va exista, poate sub alta forma.

    3. Daca sincer, uite, nu prea imi fac griji. Dupa ultimile descoperiri IT, s’a obtinut niste hardware performante pentru pastrarea datelor. Cu dimensuinea unei cutii de chibrite poate detine o capacitate de date de citeva Trb. Asa’ca serverele actuale pur si simplu vor fi inlocuite. Spatiu fizic mai mult, spatiu virtual la fel. Viteza internetului la momentul actual tot sa dovedit a fi una uimitoare. Iarasi niste cercetatori au facut revolutie si viteza este estimata deja in Trb (extrem de mare).

    Asa’ca vorbind mai popular: Cind din urma iti arde fundul alergi mai repede. Asa si lumea, o data cu necesitatile se vor conforma.

    Like

    1. 🙂 Sper asa sa fie 🙂

      Like

Leave a comment