Leaks on Wikileaks

Să încep de la simplul fapt că dacă SUA o dă în bară, o dă în bară toată lumea. O dovadă e economia, una și mai sofisticată e politica. Importanța documentelor, scrisorilor care au fost desecretizate recent… nuștiu, dar pentru mine nu au fost un mare secret. Eu nu aș fi putut înțelege altceva: cum cineva ar fi putut crede că o țară ca aceasta are mai puțină influență și deține mai puține informații? E firesc…!

Мир во всем мире – greu de realizat, totuși. Iar în contextul în care o țară nu are suficienți ași în mânecă pentru a (cel puțin) băga în frică jumate de guverne – nu e o țară influentă. Cineva domină o anumită regiune, atcineva alta. Bat palma, majoritatea trăiesc fericiți, unii cu întrebări, dar de obicei în politică oamenii care dețin răspunsurile nu sunt oamenii care răspund la întrebări. E o noutate teatrul cu marionete pentru cineva? Înțelegerile secrete și ”adiționale” ale Planului Marshal eu le-am aflat recent. Probabil nepoții și strănepoții mei vor avea mai multe a afla din evenimentele care au loc în prezent (da, eu planific să am cândva nepoți și strănepoți). Și poate chiar vor fi apți de a explica ce anume s-a întâmplat în noiembrie 2010 de a făcut-o pe Vanga să spună cu mult înainte că din acel moment începe sfârșitul lumii. Долго и мучительно. Da cum altfel? Războiul rece niciodată nu s-a sfârșit. Ba, s-a extins. Și încă un ba: nici nu știm când a început și dacă a început, pentru că e un război mut.

Balanța politică internațională se ține pe informații de-al de genu’ celor desecretizate recent. Nuștiu dacă asta ușurează cuiva viața sau descâlcește careva probleme, conflicte. Nu cred… Poate doar le face și mai complicate. Își închipuie cineva că SUA ar putea fi ”terorizată” pentru desecretizările făcute? Nothing will change. Cel puțin pentru că informațiile sunt neoficiale, iar oficialii sunt mult mai pricepuți decât ”ceilalți” în a explica prostiile și eșecurile lor. Probabil nici nu ar trebui să se schimbe nimic… pentru a lăsa balanța… untouched.

P.S. Și, cum s-a scris pe http://www.economist.com: (US) ”rewrote the rules of diplomacy”.

One comment

  1. H. Clinton's Opening Statement · · Reply

    Like

Leave a comment